Ubio sam kćer. Nisam htio da bude bombašica

Ova se strašna priča odigrala u gradu Mandili, stotinu kilometara sjeveroistočno od iračkoga glavnog grada, Bagdada, prenosi Jutarnji list. A počela se raspletati kad su tajne službe dobile informaciju od zatočenih terorista da je al-Qa'ida uspjela unovačiti mladu djevojku, Shaklu al-Anbaky, i da ju pripremaju za samoubilački bombaški napad.

Strašna sudbina

Kako bi preduhitrili djevojku, krenuli su pozvati nju i njezina oca na razgovor i suočili se sa strašnom sudbinom mlade Shakle. Otac je navodno također saznao da mu je kći došla u doticaj s al-Qa'idom, da sprema sudjelovati u terorističkim aktivnostima te je reagirao kako bi je zaustavio.

Pokrajina Diyala jedno je od najosjetljivijih mjesta u (inače etnički vrlo osjetljivom) Iraku.

Kurdi, suniti i šijiti

U njoj i dalje žive suniti, šijiti i Kurdi (svi su muslimani, ali Kurdi se ne slažu s Arapima, koji se pak dijele po religijskim ključu na šijite i sunite i ne vole se) - u mnogim dijelovima Iraka od početka američke invazije je zapravo izvršeno etničko čišćenje pa su regije postale više-manje etnički/religijski kompaktne.

Upravo je Diyala bila jedno od središta otpora američkim snagama sve do kraja 2008. godine, kada je snažnim vojnim operacijama (rezultat politike povećavanja broja američkih vojnika u toj regiji) pobuna u najvećoj mjeri skršena. No, al-Qa'ida (sunitska organizacija) i dalje djeluje u tom području. Njezini su vođe brzo shvatili kako američki i irački vojnici mogu detaljno pregledavati muškarce, ali ne i žene, koje tradicionalno nose duge haljine koje im prekrivaju cijelo tijelo. Ispod njih se može lako sakriti pojas s eksplozivom.

I tako su počeli napadi bombašica - iako najveći broj sunitskih vjerskih vođa i teologa tvrdi da se žene ne bi smjele koristiti u takvim napadima (mnogi od njih govore i kako to ne bi smjeli činiti ni muškarci).

Najviše mrtvih

No, upravo je bombašica odgovorna za jedan od najsmrtonosnijih napada ove godine - raznijela se među šijitskim hodočasnicima u Bagdadu u veljači i u smrt, uz sebe, odvela još 54 osobe.

Policija je pak zadržala Najima s obzirom na to da nije potpuno jasno koji su motivi njegova čina, tj. je li on zapravo ubio svoju kći da ne postane bombašica ili zato da sačuva čast obitelji. Naime, pojavila se informacija da se mlada Shakla zapravo zaljubila u jednog od članova lokalne ćelije al-Qa'ide te da je njezina oca više smetalo to nego najava da bi se mogla negdje raznijeti bombom.

Ako je ta teorija točna, tada je u ovom slučaju riječ o još jednom ubojstvu iz časti koje se i dalje pojavljuje u Iraku (ali i drugim muslimanskim zemljama ili muslimanskim sredinama).