U turske vojne baze stižu američki zrakoplovi i dronovi

zrakoplovi

... akcija protiv džihadista iz Islamske države, izjavio je danas turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu. Vlasti u Ankari su krajem lipnja službeno odobrile korištenje turskih zračnih baza američkim i koalicionim zrakoplovima koji sudjeluju u borbi protiv IS-a, podsjeća Reuters.

- U skladu sa našim dogovorom sa Sjedinjenim Državama, ostvarili smo napredak kad je riječ o otvaranju naših baza, a posebno baze Incirlik - rekao je Cavusoglu za tursku televiziju TRT.

- Vidimo da su počeli da stižu američki zrakoplovi i dronovi, a uskoro ćemo svi zajedno pokrenuti sveobuhvatnu akciju protiv Islamske države - izjavio je turski ministar tijekom posjete Maleziji.

Turske su vlasti 29. lipnja potpisale odluku o ustupanju zračne baze Incirlik na korištenje Amerikancima kako bi mogli izvoditi zračne udare na položaje skupine Islamske države u Siriji, doznaje se od turskog službenog izvora.

Vladina odluka je "potpisana" i Amerikanci se ubuduće "u svakom trenutku" mogu koristiti bazom Incirlik u okviru protudžihadističke međunarodne koalicije, rečeno je tada u ministarstvu vanjskih poslova Turske. Taj dogovor, kojemu su prethodile dugotrajne pripreme, Washington je silno želio, budući da američki borbeni avioni F-16 brzo mogu stići iz te baze do džihadističkih položaja.

Do sada su polijetali iz udaljenijih baza u Jordanu i Kuvajtu. Turska, članica NATO-a, sve dosad nije htjela sudjelovati u operacijama koalicije protiv IS-a, iz straha da ne ojača sirijske Kurde koji se na terenu bore s džihadistima blizu njezine granice. No napadom koji se 20. srpnja dogodio u Surucu, na jugu Turske, u kojemu su 32 osobe poginule a pripisuje se IS-u, okolnosti su se promijenile i Ankara je bila primorana na strateški zaokret.