FOTO/VIDEO  U tijeku je žestoka bitka za najveću jemensku luku Hudaydah

jemen, Hudaydah
Kako prenose izvori, u tijeku je žestoka bitka za najveću jemensku luku Hudaydah. Podsjetimo, ovaj grad na jugozapadu zemlje drže Houthi pobunjenici, no sada su se našli na udaru koalicije predvođene Saudijskom Arabijom.

Saudijska državna televizija Al-Arabiya objavila je kako je operacija s ciljem zauzimanja luke Hudaydah danas započela.

Saudijske snage daju zračnu potporu, dok kopneni napad predvode trupe iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Izvori navode kako su napali položaje Houthija južno od zračne luke.

Izvori povezani s pobunjenicima također javljaju kako se vode žestoke borbe južno od zračne luke dok u isto vrijeme traju intenzivni zračni napadi diljem cijele provincije.

Snage otpora tvrde kako su uništili jedan UAE ratni brod koji se nalazio u blizini te kako su saudijski helikopteri stigli u pomoć snagama koje su bile na brodu. Navode kako brod upravo gori u blizini jemenske obale. Izuzev njihove tvrdnje za sada nema konkretnijih dokaza.

Bitka za najveću luku u Jemenu bit će prekretnica rata
Wall Street Jorunal pak piše kako američke snage aktivno surađuju sa saudijskom koalicijom te im daju obavještajne podatke po pitanju gdje izvoditi zračne napade.

UN upozorava na humanitarnu katastrofu i opasnost da bi se broj mrtvih mogao mjeriti čak u stotinama tisuća, no izgleda kako nikoga u ovom trenutku to previše ne zabrinjava. Jemen, iako rat žestoko traje, nije u fokusu medija, no Zapadne sile nadaju se kako će bitka biti kratka i da će ovo biti početak kraja Houthi pobune u Jemenu.