U Srbiji nastavljena hapšenja bivših državnih dužnosnika

nakon izbora, Jasna Matić, SIEPA, Srbija, zlouporaba službenog položaja
Odmah nakon izbora u Srbiji su nastavljena nova hapšenja, danas je uhićena bivša ministrica za telekomunkacije u Vladi Mirka Cvetkovića Jasna Matić , kao i bivši čelnici Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza Srbije (SIEPA) Božidar Laganin, Vesna Perić i Bojan Janković.

Matić i ostali terete se za zlouporabu službenog položaja u SIEPA-i. Prema priopćenju MUP-a osumnjičeni su da su od 2006. do 2013. godine, zaključivanjem 1.339 fiktivnih ugovora o autorskom djelu, oštetili državni proračun za 119,6 milijuna dinara (oko 7,9 milijuna kuna), a protuzakonito su, navodno, prisvojili 91,9 milijuna dinara (oko 6 milijuna kuna) .

Oni su, navodi se kršeći nekoliko zakona, "poslovali" tako što su zaključivali fiktivne ugovore između zaposlenih u SIEPA-i kao fizičkih lica i Agencije, koji se odnose na poslove koji su bili u opisu poslova zaposlenih u Agenciji.
Jasna Matić je bila direktorica Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza od 2004. do svibnja 2007. godine, a ministricom telekomunikacija u Vladi Mirka Cvetkovića je postala 7. srpnja 2008. godine.

Prije toga je bila državni tajnik za ekonomske odnose s inozemstvom u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja. Osumnjičeni se nalaze u Tužilteljstvu za organizirani kriminal i tamo će biti ispitani.

Hina