U Rusiji eksplodirao laboratorij sa najvećim spremištem opasnih virusa i bakterija

laboratorij , Rusija, eksplozija

U ruskom državnom laboratoriju u Koljcovu došlo je do eksplozije plinske boce pri čemu je izbio požar, a jedan je djelatnik pretrpio opekline drugog i trećeg stupnja. Riječ je o Državnom istraživačkom centru za virologiju i biotehnologiju Vektor u kojem se nalazi najveće spremište opasnih virusa i bakterija na svijetu.

Nalazi se u Koljcovu, gradu u blizini Novosibirska. Iz tog laboratorija tvrde kako nije došlo do nikakve biološke kontaminacije, javljaju agencije. Prema službenim izvorima, požar je planuo na petom katu u prostoru u kojem se ne nalaze opasne tvari te nema opasnosti za zaposlenike ili lokalno stanovništvo.

Vatra je zahvatila površinu od 30-ak četvornih metara prije nego je ugašena. U sibirskom Vektoru u prošlosti su se razvijala biološka oružja i sredstva zaštite, a danas se ondje drže živi uzorci virusa poput antraksa, ebole, ptičje gripe i različlitih sojeva hepatitisa.

Uz američki laboratorij u Atlanti, Vektor je jedan od dva laboratorija na svijetu kojima je dopušteno čuvati žive uzorke velikih boginja, bolesti iskorijenjene cjepivom koja je u prošlom stoljeću odnijela gotovo pola milijarde ljudskih života. BBC navodi kako su se ondje tijekom Hladnog rata razvijala biološka oružja, a ruska agencija Interfax piše kako je osnovan 1974. kao institut zatvorenog tipa.

Moskovski Kommersant opisuje kako Vektor izgleda kao vojna ustanova koja je okružena ogradom od bodljikave žice. Čuvaju ju naoružani stražari. Ovo nije prvi incident u Vektoru. U svibnju 2004. godine jedna je znanstvenica umrla nakon što si je probola ruku s injekcijom u kojoj je bio virus ebole.

https://www.youtube.com/watch?v=rbJZ_s1uxzo

Antonina Presnjakova bila je iskusna istraživačica koja je tijekom incidenta nosila zaštitno odijelo i gumene rukavice, a vrlo brzo joj je pružena liječnička pomoć. Usprkos tome, dva tjedna nakon toga je preminula.

Zbog njene smrti sankcionirano je četvero dužnosnika laboratorija. Incident u Vektoru opet je u prvi plan vratio zabrinutost o sigurnosti u bivšim ruskim hladnoratovskim istraživačkim centrima. Sovjetski je Savez imao veliki broj nuklearnih, bioloških i kemijskih istraživačkih programa u kojima se natjecao sa Sjedinjenim Državama, podsjeća BBC.

Prošlog mjeseca petero nuklearnih inženjera i još dvojica vojnika poginuli su tijekom testiranja na vojnom poligonu na sjeveru Rusije. Do nesreće je došlo tijekom testiranja raketnog motora, a obližnji grad objavio je porast razine radijacije.

Rusija se o incidentu oglasila nakon dva dana šutnje te priznala da je eksplozija imala nuklearno obilježje. Par dana kasnije lokalni dužnosnici su potvrdili da je eksplodirao - mali nuklearni reaktor.