U napuštenoj tvornici otkrili zastrašujući prizor

trgovina ljudima, trgovina djecom

Foto: Ilustracija

Vlasti su uhitile 103 osobe, među njima su krijumčari i kupci.

Riječ je novorođenčadi, a mnoga od njih su teško bolesna i neuhranjena. Prodavali su ih po cijeni od 50 do 80 tisuća juana, (između 8.000 i 12.912 dolara). Dječaci su postigli veću cijenu nego djevojčice, navodi se u izvješću kineskih državnih agencija.

Strava u tvornici

Bebe su potencijalnim kupcima najčešće dostavljene u velikim torbama i kovčezima. Navodno su ih hranili instant juhama i ostacima povrća. Lanac koji je trgovao djecom otkriven je u srpnju i to nakon što je policija uočila sumnjivu grupu ljudi među kojima su bile i trudnice. Ispostavilo se da su djecu rađale u ilegalnoj rađaonici u napuštenoj tvornici u gradu Jining. Kao dokaz policiji su poslužile pelene i druga "oprema" koju su koristili u pri porodima.

Trgovina djecom u Kini nije neuobičajena. Tijekom istrage ovog slučaja policija je otkrila da su bande koriste neke nove metode u krijumčarenju novorođenčadi, po svemu sudeći kako bi zametnuli trag.

Za krijumčare moguća i smrtna kazna

Kineski zakoni za trgovinu djecom predviđaju do 10 godina zatvora, a za trgovinu većeg broja djece moguća je i smrtna kazna. Usprkos drastičnim kaznama, trgovina djecom u najmnogoljudnijom zemlji na svijetu predstavlja veliki problem. Samo u ožujku prošle godine policija je razbila tri lanca koji su trgovali ljudima i uhitili više od 1.000 ljudi. Početkom 2014. uhićen je i osuđen ginekolog koji je preprodavao bebe, nakon što je roditelje uvjerio da su teško bolesna.

izvor: Danas.hr/CNN