U napadu ubijeno šest, a nestalo dvoje radnika Međunarodnog komiteta Crvenog križa

ubojstvo, napad
Tim od tri vozača i pet terenskih saradnika bio je na putu da dostavi prijeko potrebnu pomoć u području južno od grada Shibergan u pokrajini Jawzan. Njihov konvoj je napadnut od strane nepoznatih naoružanih muškaraca.

"Ovo je gnusan čin. Ništa ne može opravdati ubojstvo naših kolega i dragih prijatelja", rekla je Monica Zanarelli, šefica MKCK delegacije u Afganistanu. "U ovom trenutku, prerano je ocijeniti uticaj ovog užasnog incidenta na naše aktivnosti u Afganistanu. Želimo da se presaberemo kao tim, nađemo način da se nosimo s ovim nerazumljivim činom i posvetimo pronalaženju dvojice nestalih kolega", rekla je gđa Zanarelli.

"U najjačem mogućem obliku osuđujemo ovaj, po svoj prilici namjeran, napad na naše osoblje. Ovo je ogromna tragedija. U šoku smo", izjavio je Peter Maurer, predsjednik MKCK. "Naši radnici su samo vršili svoju dužnost i nesebično pokušavali pomoći lokalnom stanovništvu. Naše misli su sa porodicama i voljenim poginulih kolega i onima kojima se gubi svaki trag", rekao je g. Maurer.

Još nije jasno ko je izvršio napad u Afganistanu i zašto.

Na isti dan, u Siriji je ubijen jedan, a ranjeno sedam radnika i volontera Sirijskog Crvenog polumjeseca pri napadu na centar za podjelu humanitarne pomoći u Alepu. MKCK zajedno sa svojim partnerima iz Pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca osuđuje i ovaj incident, podsjećajući na obavezu svih da zaštite i poštuju humanitarne radnike.