U masovnoj pucnjavi u džamijama ubijeno 40 vjernika, poznat identitet napadača

terorizam

- Uhitili smo jednu žensku i tri muške osobe koje dovodimo u vezu s ovim napadima, izjavio je policijski načelnik Mike Bush na izvanrednoj konferenciji za novinare na kojoj nije mogao potvrditi točne okolnosti događaja, kao ni broj žrtava, ali prema izvješćima lokalnih medija i tvrdnjama svjedoka, poginulo je 40 osoba, javlja BBC.

Sve džamije, škole i neke druge institucije u gradu su zatvorene, a svim građanima koji su u centru grada naređeno je da ostanu u zatvorenim prostorima do daljnjega.

"New Zealand Herald" javlja da je među uhićenim jedan državljanin Australije koji je navodno na internetu nedavno objavio svojevrsni manifest najavljujući krvoproliće, a sve ukazuje da je riječ o ekstremno desnom radikalu zadojenom antiimigrantskom ideologijom. Radi se o 28-godišnjem Brentonu Tarrant.

Drugi svjedoci navode da su napadači u džamiji Al-Noor, u centru Kristčurča, prvo ušli u prostoriju za molitvu namijenjenu muškarcima, a zatim su nastavili s krvoprolićem u prostoriji namijenjenoj ženama.

Policija je potvrdila da je u vozilima koja su koristili napadači otkrivena veća količina eksploziva i improviziranih eksplozivnih naprava.

Jedan od svjedoka je rekao da je prilikom napada korišteno automatsko oružje da se među ubijenima nalaze najmanje jedna žena i dijete.

Mohan Ibrahim, jedan od svjedoka, rekao je "New Zealand Heraldu" da se u džamiji još uvijek nalaze njegovi prijatelji.

- Zvao sam ih, ali se s mnogima još nisam čuo. Bojim se za njihove živote - rekao je.

- Čuo sam tri rafala, zatim nakon desetak sekundi ponovo je počeo pucati. Onda su ljudi počeli da istrčavati iz džamije. Mnogi su bili krvavi - kazao je Palestinac.