U Kataloniji stanje sve napetije, policija plijeni glasačke listiće

katalonija
... kako se neće održati pa je dva dana do najavljenog izjašnjavanja neizvjesno što će se dogoditi na sjeveroistoku Španjolske u nedjelju.

"Sve je spremno da više od 2.000 biračkih mjesta ima glasačke listiće, kutije i sve ostalo potrebno kako bi stanovnici izrazili svoju volju", rekao je katalonski predsjednik Carles Puigdemont u intervjuu za agenciju Reuters.

Regionalna vlada u Barceloni pozvala je 5,3 milijuna građana s pravom glasa da izađu na birališta diljem Katalonije od 9 sati ujutro do 20 sati navečer.

"Glasovat će se premda neki namjeravaju zatvoriti škole", izjavio je potpredsjednik katalonske vlade Oriol Junqueras na konferenciji za medije u Barceloni. U nedjelju ujutro bit će otvoreno 2.315 izbornih mjesta.

U Kataloniju je poslano 4.000 policajaca nakon što je španjolski Ustavni sud zabranio referendum. Ondje je već stalno stacionirano 5.000 pripadnika španjolske civilne zaštite i nacionalne policije uz 17.000 regionalnih katalonskih policajaca. Oni bi trebali držati zatvorenima škole i prostore koje katalonska vlada namjerava koristiti za referendum.

"Neće biti referenduma", istaknuo je glasnogovornik španjolske vlade Íñigo Méndez de Vigo, ujedno njen ministar obrazovanja, kulture i sporta na konferenciji za medije u Madridu.

Pred novinare je izašao nakon redovnog sastanka španjolskih ministara u Madridu, posljednjeg prije najavljenog referenduma.

"Članovi katalonske vlade će odgovarati pravnoj državi. Odgovarat će osobno i imovinom pred sudovima", istaknuo je.

Policija zadnjih dana plijenila promotivne materijale i glasačke listiće

Španjolsko državno odvjetništvo još ranije je optužilo Puigdemonta za nezakonito korištenje javnog novca za organizaciju referenduma. Policija je posljednjih dana plijenila promotivne letke, glasačke listiće i ostali materijal.

"Nije bitno što će se dogoditi sa mnom. Ako me i zatvore doći će netko drugi na moje mjesto", rekao je Puigdemont. Danas je nastavljen dvodnevni štrajk studenata u Kataloniji kojima su se priključili srednjoškolci u zahtjevu za održavanjem referenduma.

Španjolski državni tajnik je rekao jučer kako će biti dopušteni prosvjedi ali ne i glasovanje suprotno zakonu. Katalonska policija je upozorila kako bi moglo doći do nemira, a katalonske organizacije koje podržavaju nezavisnost pozvale su svoje članove da se suzdrže od nasilja ne budu li mogli ući na biračka mjesta.