U Austriji stupio Zakon o zabrani pokrivanja lica

burka

... kažnjen sa do 150 eura. O zabrani, koja se u Austriji naziva i "zabranom burki", informiraju flajeri koji su napravljeni na njemačkom, engleskom, turskom i arapskom jeziku.

Također su o stupanju na snagu zakon infrmirana veleposlanstva, međunarodne organizacije i islamska vjerska zajednica. Tko od nedjelje bude nosio burke ili drugu odjeću koja pokriva lice biće suočen sa administrativnom, to jest novčanom kaznom.

Prema zakonu, ako osoba, na zahtjev policije otkrije lice, neće biti izrečena kazna, ali ako to ne učini biće uhićena radi utvrđivanju identiteta, te je posljedica i kazna. Alžirsko-francuski biznismen Racchid Nekkaz najavio je da će, kao i što čini u drugim zemljama, preuzeti kazne koje bude izrekla austrijska policija muslimanskim ženama zbog nošenja garderobe po islamskim vjerskim zakonima.

"Ako se prihvata sloboda vjere mora se prihvatiti i vidljivost vjera", poručio je Nekaz, prenosi B92.

Zanimljivo je da su austrijski biskupi kritikovali novi zakon, a kardinal Kristof Ssenborn rekao je da se radi o "prevelikom zahvatu u civilne slobode". Austrijska policija najavila je da će, u primjeni zakon, biti posebno "senzibilna".

Austrijska vlada je, iako u narodu zakon biva nazvan "zabranom burki", isti formulirala vjerski neutralnim, i u njemu je jedini izuzetak za pokrivanje lica predviđen iz zdravstvenih razloga, kao i traicionalnih manifestacija, kao što je karneval, odnosno i za osobe koje moraju prekriti lice zbog posla, kao što su klovnovi, liječnici i radnici u nekim poslovima.