Turski bi udar na ISIS i Kurde mogao promijeniti odnos snaga

nato

... udari koje provodi turska vojska protiv džihadista tzv. Islamske države, ali i kurdskih separatista iz Kurdske radničke partije (PKK), mogle "promijeniti regionalnu igru", prenosi turski dnevnik Hurriyet .

Turski premijer rekao je da nema planova o slanju vojske u Siriju i da su zračni udari zamišljeni kao potpora "umjerenim pobunjenicima" koji se bore protiv Islamske države.

U nedjelju su turski vojni zrakoplovi ponovno napali tabore PKK (koji se bori protiv džihadista Islamske države) u sjevernom Iraku, a tim je vikend napadima okončano dvogodišnje primirje. Prije tjedan dana kurdski su separatisti ubili turske policajce za odmazdu Turskoj, koja je u očima Kurda saveznik s Islamskom državom.

Posljednjih dana Turska je uhitila stotine ljudi osumnjičenih da podržavaju Islamsku državu ili PKK.

Sutra će na zahtjev Turske biti održan hitan sastanak NATO pakta, čija je članica i Hrvatska, o "novim okolnostima" u regionalnom sukobu. Turska time želi poručiti svojim saveznicima da korištenjem svoje vojne sile može promijeniti odnose u Siriji, Iraku i cijeloj regiji.

SAD su pozvale Tursku i PKK da izbjegavaju nasilje, ali i da Turska ima pravo braniti se od napada kurdskih pobunjenika.