FOTO/VIDEO  Turska vrši pritisak na Njemačku zbog satirične pjesme o Erdoganu

ndr tv, Turska, Njemačka, Recep Tayyip Erdogan, Erdogan
Kako prenose pojedini izvori, Ankara je izvršila pritisak na Berlin da se ukloni satirična video snimka, u kojoj je meta turski autoritarni predsjednik Erdogan, koju je objavio njemački kanal NDR. Zbog pjesme "Erdowie, Erdowo, Erdogan" su turske vlasti čak pozvale njemačkog ambasadora Martina Erdmanna na obavijesni razgovor.No, urednici emisije "Extra 3" na kanalu NDR odbili su ukloniti satiričnu snimku te su još dodali i prijevod na engleskom jeziku kako bi pjesma "Erdowie, Erdowo, Erdogan" postala još i popularnija.

Nedugo zatim na svojim FB stranicama objavili su i karikaturu Erdogana s bocom suzavca ispod koje je pisalo: "Ili vi ugasite ovaj video ili ću ja ugasiti Internet!"
No, turski dužnosnici zaista misle da će pritiscima uspjeti ukloniti sadržaj. "Zahtijevamo da ovaj sadržaj bude uklonjen", poručio je neimenovani turski diplomat u razgovoru za AFP.

Očito Turska misli da može svoju praksu gušenja slobode govora primjenjivati i na prostoru Europe. Do uklanjanja sadržaja zasigurno neće doći, a činjenica da Turska to traži samo pokazuje do koje mjere vlasti u Ankari ne shvaćaju slobodu govora.