Turska izabrala neprijatelja - Kurde

F-16, Američki ministar obrane, Chuck Hagel, Tomasz Siemoniak, SAD, Poljska, ukrajina, Sirija, ISIL, Ekstremisti ISIL-a, američke zračne operacije, Turska, ISIL, Ekstremisti ISIL-a, kurdi, kurdski borci, Ekstremisti ISIL-a, ISIL, kurdi, Kobani, ISIL, Ekstremisti ISIL-a, Sirija, irak, MORH, Saab JAS 39 Gripen, F-16, Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, F-16 lovci, Sirijski rat, iračke snage
Tijekom današnjeg dana došlo je do znatne eskalacije u Turskoj - turske zračne snage pokrenule su napade na položaje kurdskih PKK boraca, na teritoriju Turske u blizini iračke granice. Ovaj potez mogao bi dovesti do još jednog sukoba na Bliskom istoku jer nakon ovog napada vrlo je moguć raspad mirovnog pregovora između PKK-a i turskih vlasti.

Na Tursku se ovih dana vršio znatan pritisak da se uključe u borbi protiv ISIL-a koji su prodrli u kurdski grad Kobani na samoj turskoj granici. No, umjesto da krenu vojskom na teroriste iz ISIL-a, Turska je počela bombardirati PKK položaje. Podsjetimo, branitelji Kobanija, kurdske Narodne obrambene jedinice (YPG i YPJ), usko su povezani s organizacijom PKK (Kurdistanska Radnička Partija).

Ovime je Turska izabrala neprijatelja - Kurde, a ne ISIL. Kako će na ovu uznemirujuću situaciju reagirati vodstvo anti-ISIL koalicije, SAD, tek ćemo vidjeti, no Washington više ne može ignorirati činjenicu da je Turska postala najveći problem u borbi protiv ISIL-a.Turske zračne snage koristile su zrakoplove F-16 i F-4 za današnje napade na položaje kurdskih boraca. Dnevni list Hurriyet prenosi kako je PKK-u nanijeta "velika šteta". Napad je došao iznenada i jasno je da Kurdi ovako nešto sigurno nisu očekivali.

Turska tvrdi kako su zračni napadi odgovor na tri dana napada na tursku vojnu postaju Daglica, no Kurdi ističu kako nisu oni ti koji su prekršili primirje, već turska vojska.

Današnji zračni napadi na PKK prvi su otkako su kurdski pobunjenici s turskim vlastima potpisali primirje u ožujku 2013.

Kurdi u Kobaniju ostvaruju napredak
Napadi na Kurde u Turskoj dolaze u trenutku dok se Kurdi u Kobaniju herojski odupiru znatno brojnijoj ISIL-ovoj terorističkoj vojsci. Ne samo da se odupiru, već i na iznenađenje mnogih ostvaruju napredak - prema zadnjim informacijama borci iz kurdskog YPG-a uspjeli su vratiti kontrolu nad strateški važnim brdom Tall Shair zapadno od grada Kobani. Izvori prenose kako su ISIL-ove teroriste također izbacili iz pojedinih gradskih četvrti.

izvor(i): Reuters i BBC