Turska gomila vojsku na granici sa Sirijom

turska vojska
Turski mediji prenose kako je vojska poslala dodatnu opremu i trupe na granicu sa Sirijom, na prostoru jugoistočne turske provincije Kilis dok su se baterije raketnih sustava postavile na prostor provincije Gaziantep. Pojedini izvori prenose kako su pripadnici ISIL-a počeli postavljati mine na granicu, očito kako bi spriječili ulazak oklopnih vozila. U isto vrijeme turska vojska je počela kopati rovove s turske strane granice, preko puta sirijskog grada Qamishli.

Dok traje očita priprema za potencijalnu invaziju, u Turskoj se vodi žestoka debata po pitanju da li je potrebna vojna intervencija. Opozicija se protivi takvom planu, no izgleda kako su vlasti već donijele odluku - tako barem tvrde brojni pro-vladini i anti-vladini mediji u Turskoj, mada službena potvrda još nije objavljena.

Po tom pitanju oglasili su se i iz SAD-a ističući kako za sada "nemaju informacija da Turska ili Jordan planiraju ući u Siriju s ciljem stvaranja tampon zona".

No, tijekom jučerašnjeg dana oglasila se i Radnička Partija Kurdistana (PKK) - njihov visoki zapovjednik, Murat Karayilan, rekao je kako će PKK uzvratiti ukoliko turska vojska uđe u kurdske prostore unutar Sirije.