Turska bombardirala ISIL u Jarablusu

zrakoplov turska
Operacija izvedena u srijedu je dio zajedničke kampanje turskih specijalnih snaga i koalicije predvođene Sjedinjenim Američkim Državama za protjerivanje boraca ISIL-a iz grada na sirijsko-turskoj granici.

- Operacija, koja je počela oko četiri sata ujutro po lokalnom vremenu, za cilj ima čišćenje turskih granica od terorističkih grupa, te da se pojača granična sigurnost i da se podrži teritorijalni integritet Sirije - javljaju agencije.

CNN Turk izvješćuje da su borci ISIL-a, osim borbenih zrakoplova, gađani i raketama i minobacačkim granatama. Također je navedeno da su turske kopnene snage u pripravnosti na granici, kako bi sudjelovale u mogućim kopnenim operacijama.

U snimcima iz turskog pograničnog grada Karkamisa vide se stubovi bijelog dima koji se diže u nebo iznad brda u Jarablusu, sa druge strane granice. Turska je u utorak naredila evakuaciju stanovnika Karkamisa, javili su lokalni mediji.

Policija je putem megafona upozorila građane da se evakuiraju "iz sigurnosnih razloga" iz Karkamisa, na koji su ispaljene dvije minobacačke granate sa teritorije Sirije, prenosi AFP.

Turska vojska počela je jučer u odvojenim akcijama granatirati položaje snaga sirijskih Kurda i grupe ISIL u pograničnim oblastima Sirije. Kurdski položaji su granatirani u oblasti Manbija, dok su na meti turske artiljerije položaji ISIL-a kod Jarablusa.