Turčinov: Krv ukrajinskih heroja je prolivena u ratu koji Rusija vodi protiv Ukrajine

ukrajina, Oleksander Turčinov, Rusija, Proruske snage, proruski separatisti, ruske zastave, ukrajina, proruski separatisti, Ukrajinske postrojbe, proruski separatisti, Zarobljeni, ukrajina
Ukrajinske vlasti namjeravaju pokrenuti "opsežnu antiterorističku operaciju" u koju će biti uključena i vojska protiv proruskih separatista, rekao je u nedjelju prijelazni predsjednik Oleksander Turčinov u televizijskom obraćanju naciji.

Optužio je Rusiju da vodi rat protiv Ukrajine, dan nakon serije napada proruskih oružanih skupina na istoku zemlje. "Krv ukrajinskih heroja je prolivena u ratu koji Rusija vodi protiv Ukrajine", rekao je. "Agresor se ne zaustavlja i nastavlja organizirati nerede na istoku zemlje", dodao je.
"Nećemo dopustiti da Rusija ponovi scenarij s Krima u regijama na istoku", rekao je Turčinov, dodajući da svi oni koji podupiru agresore i okupatore i vode oružani borbu protiv Ukrajine "neće izmaći kazni i odgovornosti".

U akciji koju su u subotu pokrenule snage proeuropske vlade u Ukrajini protiv naoružanih proruskih ustanika na istoku zemlje bilo je "mrtvih i ranjenih s obje strane", izjavio je ranije ukrajinski ministar unutarnjih poslova Arsen Avakov. Jedan je pripadnik ukrajinske službe državne sigurnosti ubijen, a pet ih je ranjeno.

Proruski orijentirane naoružane osobe u subotu su zauzele zgrade policije i sigurnosnih službi u gradovima na istoku Ukrajine

Rusija nalog Turčinova smatra "kriminalnim"

Rusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u nedjelju da je najava vlasti u Kijevu da će mobilizirati vojsku protiv proruskih militanata u istočnoj Ukrajini "kriminalni nalog", objavila je agencija Interfax.

"Odlučno osuđujemo pokušaje korištenja sile protiv prosvjednika i aktivista .. Posebno smo zgroženi kriminalnim nalogom (ukrajinskog privremenog predsjednika Oleksandra Turčinova) da koristi vojsku protiv prosvjednika", kaže se u priopćenju ministarstva vanjskih poslova.

Dodaje se da "stanje u jugoistočnoj Ukrajini poprima iznimno opasni karakter. Vlasti u Kijevu, koje su same sebe dovele na vlast nakon državnog udara, odlučile su koristiti silu protiv prosvjednika".

Zapad mora dovesti svoje ukrajinske saveznike pod kontrolu, naglašava se. "Sada je na Zapadu odgovornost da spriječi građanski rat u Ukrajini", kaže priopćenje.

U njemu se također naglašava da će Rusija staviti hitnu raspravu o stanju u Ukrajini na dnevni red Vijeća sigurnosti UN-a.


Hina