Trump ima novi plan borbe protiv droge: ozbiljno razmišlja o smrtnoj kazni za neke krijumčare

Donald Trump, droga
Američki predsjednik Donald Trump predstavit će u ponedjeljak plan borbe protiv droge kojim se posebice predviđa pribjegavanje smrtnoj kazni protiv dijela krijumčara. "Ministarstvo pravosuđa zatražit će smrtnu kaznu za krijumčare droge kad je to moguće, u skladu s postojećim zakonima", objavio je u nedjelju dužnosnik Bijele kuće predstavljajući glavne crte plana.

Upitan o konkretnim slučajevima na koje bi se kazna mogla primijeniti, američki dužnosnik ostao je neodređen. Trump bi trebao predstaviti detalje plana u govoru u Manchesteru, u New Hampshireu, saveznoj državi teško pogođenoj tom pošasti.

Godine 2016. SAD je zabilježio približno 64.000 preminulih od predoziranja, od kojih većina povezanih s opijatima. Ta kategorija droge obuhvaća i analgetike koji se izdaju na recept poput oksikodona i fentanila kao i heroin koji se često miješa sa sintetičkim supstancama.

Početkom ožujka na sastanku u Bijeloj kući Trump je naglasio da zemlje koje koriste smrtnu kaznu protiv krijumčara "imaju puno manje problema s drogom" nego SAD.