Troje ljudi pogonulo u oluji "Herwart"

oluja, Oluja Herwart
Jaki vjetrovi brzine od 180 kilometara poharali su Češku, gdje su uslijed pada drveća poginule dvije osobe. Također, stotine tisuća domaćinstava ostalo je bez električne energije, potvrdila je češka elektroprivreda (CEZ), navodi Reuters. Vjetar je usporio cestovni promet, a na nekim je dionicima željeznički promet zatvoren. Zatvoren je i praški ZOO.

U Poljskoj je u prometnoj nesreći uslijed oluje poginuo jedan muškarac, a oko 1200 pripadnika službi za izvanredna stanja pozvano je za pomoć pogođenima u olujnom nevremenu. Oštećen je i cjevovod na LNG terminalu u luci Swinoukscie.

Snažni vjetrovi nanijeli su i veliku štetu u Slovačkoj, a zbog oluje je zatvoreno groblje u Bratislavi. Vlasti su pozvale ljude na oprez prilikom posjeta grobljima za blagdan Svih svetih.

 

U Berlinu je jedna osoba teško ozlijeđena uslijed pada građevinske skele, javlja dpa. Deutsche Bahn je zatvorio brojne linije u sjevernom i središnjem dijelu zemlje, prema mnogim gradovima poput Bremena, Hamburga, Berlina, Dresdena i Leipziga.

U Hamburgu je rijeka Elba probila nasipe, a službe se bore da spriječe poplavu najbližih područja. Zbog vjetra je na dva i pol sata bila odgođena nogometna utakmica u Dresdenu između Dynamo Dresdena i Eintrachta Braunschweiga.

Oluja "Xavier", koja je pogodila Njemačku početkom mjeseca, odnijela je sedam života.

Vjetar nije zaobišao ni Hrvatsku, pa tako u nedjelju jak vjetar povremeno i mjestimice usporava promet na autocesti A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Oštrovica i Vrbovsko, izvijestio je u nedjelju Hrvatski autoklub.

Hina