Troje iseljenika reklo nam je koliko im treba novca za život u Njemačkoj

iseljavanje
Na ovu procjenu ubrzo je odgovorio Stjepan Bingula, iseljenik koji 30 godina živi u Münchenu.

Miro Blažičević: Božidar nije daleko od stvarnosti. Nekome tko nije okusio stvarnost u Njemačkoj 2000 Eura zvuči puno, no kao prvo treba ZARADITI 2000 €... Pri pričama o zaradi treba se spustiti na 1.200 do 1.500 € koliko zaradi prosječan Hrvat, koji je u Njemačkoj godinu-dvije, pa i više. O 2000 € mogu pričati samo rijetki koji nisu išli oko škole, nego u školu... Stanovi su jako skupi u odnosu na Hrvatsku. Primjer, mjesto sa 1500 stanovnika, malo, zabačeno, stan u kući 36 m2 košta 410 € mjesečno plus režije minimalno 250 € u zimi do 350 €. Ovdje je jako bitno napomenuti da je 95% stanova koji se unajme PRAZNO!! Znači sav namještaj od A-Ž morate kupiti, naravno to se može na kredit. Sljedećih 24 mjeseca mislite na taj namještaj dok ga otplaćujete. Iznimka je hrana, ona je jeftina, no ako se kupuje u Lidlu. Ako odete u neku trgovinu koja nije za sirotinju, onda više ni hrana nije jeftina. Pivo se može kupiti za 29 centi limenka od 0,5 litre. U svakom slučaju, pojedinac samac za normalan život u prosječnim njemačkim uvjetima treba 1500 € mjesečno...

 

Ivica Slišković: Evo vam jedan skroman izračun čovjeka samca koji ne pije i ne puši.

Stan - 450€
Struja i plin - 150
Fiksni tel+net-25
mob+flat+net-20
auto+gorivo-150
TV cca - 20
Hrana cca - 200

Dakle, ovi fiksni troškovi su cca 1015€, a na to naravno idu još troškovi higijene, odjeće, obuće, a pogotovo velika stavka je i odlazak za Hrvatsku (gorivo, pokloni...). U najskromnijoj varijanti prosječno je to mjesečno minimalno 1400€. Eto, imate parametre pa promislite i sami, možda negdje možete uštedjeti, a negdje biste više trošili. Isplati li se živjeti u Njemačkoj ili je ljepše u Hrvatskoj? Uvijek dobro pitanje, ali na njega odgovor svatko mora sam dati za sebe. Meni se ovdje sviđa toliko da u Hrvatsku odlazim samo zbog mojih starih roditelja, dok su oni živi živa je i moja Hrvatska. Kada oni odu, vjerojatno će me Hrvatska jako rijetko viđati jer sam otkrio da ima toliko predivnih destinacija na ovom svijetu s predivnim ljudima. Postao sam građanin svijeta.

Robert Martinčević: Također sam u Austriji i Njemačkoj već 22 godine, za normalan život dvoje ljudi, bez djece, obadvoje bi trebali zarađivati normalnu plaću od ca. 1300 eura. I to pod 'normalni život' smatram: dvosobni stan od 50-ak kvadrata, mali auto (neki Opelčić koji troši 6 litara), dvije kutije cigara na dan (makar mi motamo), lijepo i po cejfu uređen stan, internet, pun frižider svega, kredit za namještanje stana, svaki dan par kava u firmi (40 centi jedna).

E i sad koliko sve to košta? Stan - Laltmiete 580 eura, Heizung 70 eura, struja 70 eura, internet 50 eura, kredit za auto 290 eura, kredit za namještaj 200 eura, Handy na pretplatu 50 eura, žena pošalje svojima 150 eura, ja svojima 150 eura... A kozmetika, razne svakodnevne sitnice na koje ne obraćaš pažnju... To govorim onima koji se spremaju u Njemačku ili bilo gdje drugdje, kad bi muž i žena zarađivali zajedno - recimo 2500 eura - bez dječjih doplataka, bez djece... Otići na kavu i pivu??? Molim? To se ima doma. Kava je 2 eura , a piva 3. Pa odite svaki dan na samo jednu kavu i pivu u kafić, izračunajte pa javite kako vam se sviđa. One 'svakodnevne sitnice', na koje ne obraćaš pažnju su najskuplje.

Izvor: Croexpress