Tristotinjak Hrvata preostalo na Kosovu

kosovo, Srbija, nogomet, kosovo, Srbija, granica, Srbija, kosovo, priznanje, kosovo, srbija albanija, neovisnost kosova, kosovo, ratna odšteta, tužba za genocid, kosovo, vodovodni sustav u Prištini, kosovski Albanci, Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), kosovo, prosvjedi, kosovska oporba, niz incidenata, FIFA, priznali Kosovo , Fadil Vokri, UEFA, kosovo, Kosovo u kvalifikacijama, UEFA, kosovo, Hashim Thaci, telefonski kod,  383, kosovo, Srbija i Kosovo, Haradinaj, Ramuš Haradinaj, Hrvati, Republika Kosovo
Hrvati u Republici Kosovo potječu od trgovaca i rudara iz Dubrovnika te obližnje Bosne i Hercegovine, koji su se tijekom 14. stoljeća naselili na Kosovo.

Prije 30 godina na Kosovu je živjelo 9000 Hrvata, a danas ih je ostalo možda tristotinjak. U Janjevu je ostalo tek oko 200 Hrvata. Najviše je Hrvata, uz Janjevo, tradicionalno živjelo u Letnici, ali broj im je s 4000 pao na 40, i to svi starije životne dobi.
RTL televizija posjetila je tamošnje stanovnike kako bi vidjeli kako žive danas... A žive u groznim uvjetima, u domovima kao iz 18. stoljeća, kako je primjetio reporter. Bez struje, bez vode.
Većina ih je nezaposlena, stari su, bolesni, socijalni slučajevi, koji imaju što jesti zahvaljujući pučkoj kuhinji koju financira Hrvatska. Pučku kuhinju vode troje preostalih radno sposobnih Hrvata, a kuha se za 37 korisnika, među kojima i sedam Albanaca.

Hrvati su se iz Letnice počeli iseljavati 1992. godine zbog rata. U njihove domove potom su se počeli useljavati Albanci iz Makedonije. Imovinsko pravni odnosi uz sveopće siromaštvo zato su ovdje najveći problem.

Spomenimo i kako je jedina hrvatska udruga na Kosovu je Udruga 'Sveti Nikola' Janjevo osnovana 2010., a udruga brine o očuvanje hrvatske kulture baštine janjevačkih Hrvata te jačanju identiteta. Hrvati u Republici Kosovo nemaju mogućnost školovanja na hrvatskom jeziku.