Treći smrtni slučaj od ospica u Srbiji, roditelji u BiH i dalje ne cijepe djecu

ospice

Tragedija je još veća jer je žena iza sebe ostavila bebu koja se rodila početkom prosinca, piše Večernji list BiH.

Žena je primljena u bolnicu 16. siječnja u teškom općem stanju s kliničkom slikom ospica kompliciranom s upalom pluća. Pored svih primijenjenih mjera liječenja, žena je, nažalost, preminula. Rodilja je druga žrtva ospica u Nišu, a treća u Srbiji.

Od komplikacija izazvanih ospicama 2. siječnja u Nišu je preminuo dječak (2) koji nije bio cijepljen. Od početka listopada do sada u Srbiji je zaraženo 1255 osoba. Najčešću komplikaciju, upalu pluća, do sada je imalo 158 oboljelih, a na klinici u Nišu primljena je i jedna osoba s upalom mozga, kao komplikacijom ospica.

- Primili smo pacijenta s upalom mozga - rekao je ravnatelj Klinike za infektivne bolesti u Nišu prof. Miodrag Vrbić za RTS.

Imunolog Srđa Janković iz Univerzitetske dječje klinike u Srbiji kaže da je rizik za smrtni ishod kod ospica jedan na 1000 zaraženih, ali da ljudi nisu statistika i da su u Srbiji već bile tri žrtve na 1255 zaraženih.

- Tragično je što je to bolest koja se nije morala dogoditi, ona je bila eliminirana i tako bi i ostalo da nije došlo do gubitka povjerenja u cijepljenje - rekao je Janković.

Unatoč alarmantnoj situaciji s ospicama u Srbiji, u BiH opada broj cijepljenih protiv zaraznih bolesti.

- Trend opadanja svakako postoji, za 2017. nemamo podatke, ali do 2016. ti su podaci niski u odnosu na ciljeve koje je postavio SZO (93% - 95%). Kod nas je procijepljenost niža, 80%, 70%, a za pokrivenost protiv morbila, rubeole i parotitisa, čak i najniža - 63,4% - izjavila je za N1 dr. Mirsada Mulaomerović, šefica Službe za epidemiologiju ZZJZ FBiH.

U javnosti se vodi žustra debata o koristima i potencijalnoj šteti koju cjepivo izaziva - od autizma, neuralnih oštećenja i drugih zdravstvenih poteškoća.

- Mislim da se dijelom podudara vrijeme primanja cjepiva s trenutkom kad se prvi simptomi autizma ili poremećaja iz autističkog spektra počnu primjećivati kod djece. S druge strane, kad govorimo o okidaču nečega, ne možemo reći da samo za autizam postoji okidač - okidač može biti i za razvoj neke autoimune bolesti, za početak neke tinjajuće infekcije da se ona aktivira.

Ako djetetu koje ima pritajenu tuberkuloznu infekciju date cjepivo ili oboli od ospica, može se u tom trenutku rasplamsati tuberkuloza - objasnila je za N1 Evelina Čehajić, specijalistica pedijatrije. Liječnici kažu kako je korist značajnija i da nema dokaza kako izravno cjepivo izaziva takve posljedice.

- Danas kažemo da je stres odgovoran za 50% bolesti koje nam se događaju, a cjepivo je jedna vrsta stresa - od samog trenutka cijepljenja kao fizički atak na to dijete do pokretanja fiziološke reakcije koju cjepivo izaziva. Ne može nitko jamčiti da kad dovede dijete na cijepljenje ono neće imati nuspojave ili da se nešto neće dogoditi, ali to bi se možda dogodilo i da ga nije primilo, da je, uvjetno rečeno, došlo u neku drugu stresnu situaciju - rekla je Čehajić.