Tražite posao u Njemačkoj? Ova vijest će vas jako razveseliti

tvornica

... što je 175.000 više nego u istom razdoblju prošle godine, priopćio je u ponedjeljak Institut za istraživanje rada (IAB), koji djeluje u sklopu Saveznog ureda za zapošljavanje.

„U usporedbi s prošlom godinom potražnja je posebice porasla u prerađivačkom sektoru, prometu i logistici", rekao je Alexander Kubis iz IAB-a.

Potražnja je također i dalje velika u sektoru usluga, građevine i trgovine. Najveća potražnja vlada u manjim tvrtkama s najviše 50 zaposlenih, iza kojih slijede srednje velika poduzeća.

IAB četiri puta godišnje ispituje tvrtke koje su pri uredu za zapošljavanje prijavile otvorena radna mjesta. Krajem listopada iznova je zabilježena niska stopa nezaposlenosti, a iznosila je 5,4 posto.

U listopadu ove godine bilo je 150.000 nezaposlenih manje nego u istom razdoblju prošle godine. Stručnjaci procjenjuju da veliku potražnju za stručnom radnom snagom neće biti moguće pokriti pojačanim useljavanjem iz zemalja Europske unije, kao što je to slučaj proteklih godina i poticajnim mjerama u obrazovnom sektoru, nego i otvaranjem njemačkog tržišta rada za stručnjake iz cijelog svijeta.

Tema novog useljeničkog zakona, po uzoru na klasične useljeničke zemlje poput Kanade ili Novog Zelanda po bodovnom sustavu, tema je i aktualnih koalicijskih pregovora između demokršćana, liberala i zelenih pri čemu su liberali najveći zagovornici otvaranja tržišta rada.

HINA