Tragedija : 350 utopljenih i nestalih

Lampedusa, gradonačelnica, Giusy Nicolini, pomoć EU-a, žene i dijeca., tragedija, priljev imigranata, Papa Franjo, brodolom
Tek 155 putnika uspjela su zasad živa domoći se obale, a tijekom cijelog dana stizali su brodovi sa tijelima poginulih. Kasno popodne ronioci su prilikom pregledvanja trupla broda na četrdeset metara dubine otkrili da ispod trupla u unutrašnjosti broda plutaju tijela stotinjak putnika, većim djelom žene i dijeca.

Na kraju dana broj žrtava popeo se na 200 poginulih putnika, spasioci tragaju za još 150 nestalih izbjeglica no, teško da će još naći nekog preživjelog.

Brojke su nevjerojatne, radi se o najvećoj tragediji koja se dogodila tokom višegodišnjeg priljeva imigranata sa afričke obale. Brod je stigao pred obale otoka nakon 12 sati plovidbe, bila je noć i netko je na brodu zapalio deku kako bi signalizirao obali položaj broda. Izgleda da je to uzrok vatre koja je zahvatila brod.

Nastala je panika pa se brodica prevrnula. Preživjeli imigranti ispričali su da je na brodu bilo puno žena i djece. Uzbunu su digli ribari s dva ribarska broda koji su ribarili u blizini a u pomoć je priskočila i jahta turista koja je na obali iskrcala prve preživjele osobe.

"Kad ljudi bježe od rata grade se humanitarni koridori, ne pušta se da ginu na moru pred obalom spasa. Dosta je s tom stravom, treba ići po njih u Libiju" izjavila je u suzama pred tv kamere gradonačelnica Lampeduse Giusy Nicolini. Situacija na otoku je dramatična, ne znaju gdje će s tijelima poginulih, na gradskom groblju nema više mjesta, tijela su privremeno smještena u hangaru aerodroma.

Danas je novi apel Europi poslao papa Franjo koji je tragediju na Lampedusi nazvao sramotom. Na otoku stigao je ministar unutrašnjiuh poslova Angelino Alfano i predsjednica parlamenta Laura Boldrini, u Rimu politika je stala, svi su stranački sastanci otkazani, pitanje o političkoj budućnosti Silvija Berlusconija stisnut je, za kratko, u drugi plan. (E. VELAN, foto REUTERS)

Italija traži pomoć EU-a

Talijanski čelnici zatražili su veću podršku Europske unije u rješavanju problema imigracije i trgovine ljudima nakon što je je brodolomu u četvrtak pred obalom Lampeduse poginulo moguće i oko 200 useljenika. Italija više ne može podnositi breme velikih valova imigranata koji se na putu prema Europi iskrcavaju na otok Lampedusu, rekao je ministar unutarnjih poslova Angelino Alfano. "Nadamo se da će Europska unija shvatiti da to nije talijanska nego europska drama", rekao je Alfano koji se brzo uputio na mjesto nesreće.

Premijer Enrico Letta brodolom je nazvao "golemom tragedijom" i sazvao u četvrtak popodne izvanrednu sjednicu vlade. Talijanska vlada je petak proglasila danom žalosti zbog pogibije velikog broja Eritrejaca i Somalaca koji su stradali kada se njihov pretrpani brod zapalio i prevrnuo.

Izvor: glasistre.hr