Tko je Srbin u čijem je stanu živio počinitelj pokolja u Berlinu: 'On i djevojka bili su potpuno normalan par, a onda...'

pokolj, berlin
... na božićnome sajmu u Berlinu ubio najmanje 12 ljudi, povezan sa Srbinom iz Njemačke. Dotični 36-godišnji Boban S. s adresom u Dortmundu ima i srpsku i njemačku putovnicu, a regrutira dobrovoljce za Islamsku državu, prenosi srpski Blic.

Srpski list Alo u tiskanom izdanju od četvrtka navodi da je riječ o Bobanu Simeonoviću iz Bora.

Kod njega je navodni ubojica Anis neko vrijeme živio kao podstanar.

Bobanu su još ljetos pretražili stan, a uhitili su ga 8. studenoga u sklopu velike policijske akcije protiv glavnih pomagača Islamske države u Njemačkoj.

Boban je s još četvoricom uhićenih islamista pomagao dragovoljcima da dođu do džihadista u Iraku i Siriji.

Susjedi iz Dortmunda tvrde kako je Srbin živio s djevojkom Nadinom H., a u zajedničkome stanu često su organizirali sastanke na kojima su sudjelovali 'bradati muškarci i potpuno pokrivene žene'.

Par je godinama prije, dodaju, bio potpuno normalan - odijevao se moderno, a onda je Nadina počela nositi nikab, a Boban je promijenio ime u Abdurahman. Čak je vodio i vjerske propovijedi, a istomišljenike je podučavao arapskome jeziku i radikalnim idejama te ih tako pripremao za rat protiv Zapada.

- Smatramo ga jednim od glavnih predvodnika radikalizacije. Indoktrinirao je ljude na islamskim seminarima zamaskiranima u turističke agencije ili privatne prostorije, rekli su iz njemačkoga tužilaštva.

Njemački mediji pišu kako je istraga protiv skupine salafista počela još prošle jeseni.

Prvi čovjek mreže navodno je Iračanin Ahmad Abdulaziz Abdulah A. (32), poznatiji kao Abu Walaa. Djelovao je u Bad Salzdetfurthu. U njegovoj kontroverznoj grupi je, osim Bobana, bio i Turčin Hasan C. iz Duisburga, Ahmed F.J. iz Kameruna i Mahmud O.

Policijska istraga je pokazala kako je Abu Walaa samo iz njemačkog grada Hildesheima, koji ima jedva 100.000 stanovnika, uspio poslati 26 mladića u Irak i Siriju.

Iračanin je imao i vlastiti YouTube kanal na kojemu ga je pratilo 40.000 ljudi, a razvio je i vlastitu aplikaciju za pametne telefone kako bi u svakom trenutku mogao biti u kontaktu s istomišljenicima.

Opasnoga 32-godišnjaka zovu i 'propovjednikom bez lica' jer se uvijek snima s leđa.

Videoporuke mu, piše Blic, počinju religioznim učenjem. Glava mu je umotana u crnu maramu, na ruci nosi srebrni sat, a pred sobom uvijek drži Kuran.

- Neki su spremni surađivati s nevjernicima i zajednici muslimana zadati koban udarac u leđa, umjesto da pomognu narodu Iraka i Sirije, urliče Abu Waala na jednoj snimci.

Iračanin uporno tvrdi kako nema nikakve veze s ISIS-om, ali njemačka vlast smatra ga opasnim, a zbog upletenosti u terorizam prijeti mu dugogodišnji zatvor, kao i Srbinu Bobanu Simeonoviću.