Tisuće Kurda iz Sirije bježe u Tursku

Ekstremisti ISIL-a, ISIL, prisilno raseljavanje ljudi, Sirija, Turska, izbjeglice iz Sirije, kurdi, Ekstremisti ISIL-a, ISIL, Sirija
Više tisuća sirijskih Kurda danas je počelo prelaziti granicu s Turskom u bijegu od nove ofenzive ISIL-ovih ekstremista koji su zauzeli niz njihovih naselja tijekom zadnja dva dana (vidi: Munjevita ofenziva ISIL-a brzo napreduje na sjeveru Sirije uz tursku granicu: preko 20 kurdskih naselja palo u njihove ruke, kreće opsada grada Kobani, Kurdi traže pomoć).

U isto vrijeme ISIL pod opsadom drže kurdski grad Ayn al-Arab, poznat i kao Kobani na kurdskom jeziku, koji se nalazi na samoj granici s Turskom.

U Turskoj se već nalazi oko 1,3 milijuna izbjeglica iz Sirije, a vjeruje se kako bi uskoro - naročito sada kada ISIL kreće u još jednu znatnu ofenzivu - stotine tisuća, koje se nalaze u planinama uzduž 900 kilometara duge granice, uskoro mogle početi prelaziti u Tursku.Izgleda kako ISIL nastoji na kurdskom sjeveroistoku Sirije ponoviti ofenzivu koju su izveli početkom ljeta na sjeveru Iraka. Naime, izvori s terena prenose kako su u zadnjih 48 sati zauzeli najmanje 24 naselja.

Turska pak nastoji nagovoriti SAD na formiranje "tampon zone" unutar sirijskog teritorija. SAD su već ranije najavili kako će pokrenuti vojnu kampanju protiv ISIL-a i na teritoriju Sirije, no do sada se to još nije dogodilo.

U drugim vijestima, američki Senat jučer je odobrio Obami traženi iznos za naoružavanje i treniranje "umjerenih" pobunjenika u Siriji. Prijedlog zakona je lako prošao u Senatu, sa 78 glasova 'za' i 22 'protiv'. Riječ je o svoti od 500 milijuna USD koje je Obama zatražio za pomoć pobunjenicima.

"Predstavnički Dom i Senat su glasali za potporu ključnog elementa naše strategije. Najsnažniji smo kao nacija kada predsjednik i Kongres rade zajedno", rekao je Obama neposredno nakon odobrenja njegovog zahtjeva.

Stižu informacije kako SAD i njihovi Zapadni saveznici sve intenzivnije kontaktiraju s kurdskim oružanim snagama u Siriji, organizacijom YPG koja tvrdi kako ima 50,000 boraca. SAD se želi oslanjati na Kurde, kako u Iraku tako i u Siriji, no u Siriji će taj savez koji je upravo u nastajanju biti ponešto problematičan jer su sirijski Kurdi usko povezani s organizacijom PKK (Kurdistanska Radnička Partija) u Turskoj. Naime, SAD, kao i brojne druge Zapadne zemlje, PKK vode kao "terorističku organizaciju" pošto se ista godinama borila protiv turskih vlasti.

advance.hr