Thaci naredio opću mobilizaciju na Kosovu

kosovo, sukobi, Srbija, granica, Hashim Thaci, kosovo, mobilizacija
Kako javlja agencija Srna, Thaci je naredio podizanje spremnosti na najviši stupanj pripravnosti i gotovosti kako bi, istaknuo je, kosovske sigurnosne agencije mogle svim raspoloživim sredstvima odgovoriti "u slučaju povrede državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova".

Kosovski premijer izdao je naredbu kosovskim sigurnosnim agencijama, kosovskoj policijskoj službi, kosovskim sigurnosnim snagama i obavještajnim službama da nastave s primjenom odluke vlasti u Prištini o provođenju recipročnih mjera zabrane uvoza i izvoza sa Srbijom i BiH, javlja Srna.

Na hitnom sastanku Savjeta za sigurnost, koji je Thaci sazvao, zaključeno je da su "sigurnosne agencije Kosova 25. srpnja djelovale na bazi Ustava i zakona Kosova s ciljem uspostavljanja reda i zakona na cijelom teritoriju Kosova", prenosi tportal.

Thaci je, kako javlja Srna, preuzeo ulogu "glavnog zapovjednika" kosovskih sigurnosnih agencija, policije, kosovskih sigurnosnih snaga i obavještajne službe te je izdao zapovijed o objedinjavanju i koordinaciji aktivnosti svih spomenutih službi.

U zapovijedi o objedinjavanju aktivnosti Thaci je naložio da kosovske sigurnosne agencije koordiniraju akcije s međunarodnim mehanizmima na deblokadi putova, kako bi se odmah uspostavila sloboda kretanja za ljude i robu.

U skladu sa zapovijedi o općoj mobilizaciji sigurnosnih agencija, Thaci je naredio i podizanje spremnosti na najviši stupanj pripravnosti i gotovosti kako bi, kako je rekao, kosovske sigurnosne agencije svim raspoloživim sredstvima odgovorile u slučaju povrede državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova.