Teroristički napad u Danskoj: Napadač porijeklom iz BiH

Meša Hodžić
Lokalni mediji prenijeli su da je njegovo ime Meša Hodžić, dok policija u priopćenju o 25-ogodišnjem muškarcu navodi da se sumnja da je povezan sa terorističkim grupama, prenosi AFP.

"On je očigledno povezan sa (militantnom islamskom grupom) Milatu Ibrahim i gaji simpatije prema Islamskoj državi", navela je policija ističući da trenutno nema dokaza da su te "simpatije" uticale na pucnjavu, koja se u srijedu uvečer dogodila u Kopenhagenu.

Danska policija je ranije danas priopćila da su u pucnjavi u Kopenhagenu povrijeđena dva policajca i jedan civil. Policija je kasnije uhitila napadača, javio je Tanjug.

Incident se dogodio u Kristijaniji, dijelu Kopenhagena čiji su se stanovnici proglasili kršćanskim autonomnim područjem. Policija je priopćila da je jedan policajac ranjen iz vatrenog oružja u glavu, a drugi u nogu, dok je civil dobio prostrijelnu ranu butine.

Policija je ranije priopćila da je povrijeđeni civil "stranog porijekla" dodajući da je ta osoba u kontaktu sa policijom i da nema rodbine u Danskoj. Na policajce je pucano dok su obavljali svoje rutinske zadatke u Kristijaniji, navela je policija.