Talibani preuzeli odgvornost za napad na NATO-ove kamione

"Preuzimamo odgovornost za napade na kamione i cisterne za snage NATO u oblasti Sibi. Nastavićemo sa napadima dok Amerikanci ne obustave akcaije bespilotnim avionima", rekao je glasnogovornik grupe Tehrik-e-Taliban (TTP) Azam Tarik Frans presu.

Gerilci su juče zapalili najmanje 30 cisterni sa gorivom na jugozapadu Pakistana, što je bio šesti napad za posljednjih sedam dana na vozila koja prevoze namirnice i gorivo vojnicima NATO koji se bore protiv talibana u Avganistanu.

Dvojica policajaca povrijeđena su u jučerašnjem napadu u zabačenom mjestu Mitri u oblasti Sibi, 180 kilometara jugozapadno od Kvete, prijestonice provincije Balučistan, na granici sa Iranom i Avganistanom.

Talibani su izveli niz napada na vozila NATO u Pakistanu za posljednjih sedam dana kao osvetu za val američkih napada na militante u Pakistanu.

Vlasti u Pakistanu saopštile su da su SAD izvele 26 napada bespilotnim avionima od 3. srpnja u kojima je poginulo više od 140 ljudi u regionu koje se smatra utočištem za domaće i strane militante koji se bore u Avganistanu.

Pakistan je kasno sinoć saopćio da će ponovo otvoriti glavnu liniju snabdijevanja NATO sa Avganistanom, a službeni na graničnom prelazu Torkam, u sjeverozapadnoj regiji  Kiber, najavili su da će prolaz vozila početi večeras.