Svijet u šoku, 'ubijeni' ruski novinar je živ! 'Posebno se ispričavam supruzi'

novinar, Rusija
Ruski novinar Arkadij Babčenko, za kojeg su svi svjetski mediji jučer objavili da je ubijen, danas se pojavio na tiskovnoj konferenciji Ukrajinske obavještajne službe, javlja BBC.

Šef dotične službe Vasil Hristak rekao je da je "ubojstvo" izmišljeno kako bi se pokušali razotkriti ruski agenti.

Njegova supruga jučer je izjavila da je Babčeko upucan u leđa na pragu vlastitog stana. Međutim, novinar nije rekao supruzi da je ubojstvo namješteno. "Posebno se ispričavam supruzi", rekao je Babčenko, koji je na konferenciji dočekan pljeskom.

Dotični ruski novinar je kritičar politike Kremlja prema Ukrajini i Siriji, a zbog prijetnji se preselio u Kijev.

Babčenko zahvalio ukrajinskoj službi sigurnosti što mu je spasila život

Disidentski ruski novinar Arkadij Babčenko, za kojeg se vjerovalo da je u utorak likvidiran na pragu svog stana u Kijevu, dramatično je 'uskrsnuo' u srijedu usred brifinga za novinare Ukrajinske službe sigurnosti (SBU) o njegovom vlastitom "ubojstvu" te se zahvalio SBU-i što mu je spasio život.

Dan ranije su ukrajinske vlasti objavile da je 41-godišnji gorljivi kritičar režima ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegove politike u Ukrajini i Siriji ubijen te da ga je supruga pronašla u lokvi krvi.

Njegovo "ubojstvo" pokrenulo je rat riječima između Ukrajine i Rusije i unijelo strah i nemir u novinarsku zajednicu u obje zemlje. No, u srijedu se pojavio živ i zdrav i objasnio da je bio dio posebne operacije kako bi se spriječio napad na njegov život.

"Želio bih vam se ispričati za sve kroz što ste morali proći. Žao mi je, ali nije bilo drugog načina. Posebno se želim ispričati svojoj supruzi koja je prošla kroz pakao", kazao je Babčenko na rubu suza.

Šef SBU-a Vasil Hritsak je kazao da su ukrajinske vlasti lažirale ubojstvo novinara kako bi uhvatile osobu koja ga je pokušavala likvidirati.

"Ubojstvo ruskog novinara naredila je ruska obavještajna služba", kazao je Hritsak.

SBU je, kako tvrdi, saznao za zavjeru i uspio je spriječiti. Babčenko je tijekom egzila u Ukrajini dobivao prijetnje smrću, a optuživalo ga se i da nikada nije izrazio žaljenje zbog žrtava u padu ruskog vojnog zrakoplova u Crno more u prosincu 2016., kada je živote izgubilo 92 ljudi, uključujući i glazbenike Zbora Crvene armije.

Ukrajinski premijer Volodimir Grojsman je u komentaru na društvenim mrežama napisao da je uvjeren da "ruski totalitarni stroj" Babčenku nije oprostio iskrenost. Babčenka je nazvao "istinskim prijateljem Ukrajine koji je svijetu prenosio istinu o ruskoj agresiji".

Kremlj je sve optužbe na svoj račun nazvao dijelom kampanje blaćenja Rusije.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je cijeli slučaj, s pozadinom tako svirepog ubojstva, nazvao "vrhuncem cinizma".

Ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je kazao da je, nažalost, postalo moderno za takve zločine odmah optužiti Rusiju. Za Ukrajinu je kazao da služi "zapadnim mentorima" za promicanje rusofobnih stajališta.

vijesti.hr