Švicarska će svake godine primati sve više hrvatskih državljana

švicarska, švicarska-hrvatska, hrvatski državljani, Švicarski parlament, švicarska, useljenje, Kanton Zürich, švicarski franak, švicarska, socijalno ugrožene osobe, socijalna pomoć, švicarska
Od 1. siječnja 2017. godine počinje teći prijelazno razdoblje za imigraciju hrvatskih državljana u Švicarsku. Svake godine povećavat će se broj boravišnih dozvola izdan za hrvatske državljane, odlučio je švicarski Bundesrat.

Kako javlja Neue Zürcher Zeitung, prijelazno razdoblje trajat će najviše deset godina. Svake godine rast će broj izdanih boravišnih dozvola. Tako će 2017. postojati kvota od 54 dugoročnih i 543 kratkoročnih (manje od godinu dana) boravišnih dozvola, a 2021. će biti izdavano 250 dugoročnih i 2000 kratkoročnih boravišnih dozvola. Dosad su te kvote iznosile 50 dugoročnih i 450 kratkoročnih dozvola.

Najkasnije do 1. siječnja 2027. hrvatski državljani će moći slobodno, poput drugih državljana EU, seliti u Švicarsku.

No, u početnom razdoblju postoji niz ograničenja. Tako će npr. idućih dvije godine Švicarska imati pravo određivati kontigente ako uvidi da je tržište rada ozbiljno narušeno ili postoji takav rizik. Također, ako imigracija hrvatskih državljana u prvom dijelu tog razdoblja dosegne nivo koji procijene previsokim, mogu je dodatno ograničiti.

Švicarski parlament je prošli petak potvrdio protokol o proširenju Sporazuma o slobodi kretanja između Švicarske i EU i na Hrvatsku. Ovakva prijelazna razdoblja odnosila su se i na Bugarsku i Rumunjsku nakon njihova ulaska u EU, a trajala su sedam godina.