Svađa zbog Šešelja na Vijeću sigurnosti UN-a

udruge, domovinski rat, Ante Gotovina, ratko mladić, Haag, Ante Gotovina, Haag, prosvjed, Andreas Zimmermann, William Schabas, Den Haag, Srbija, Međunarodni sud pravde, ICTY, Srpski tim stručnjaka, Nizozemske vlasti, Den Haag, ICTY, Međunarodni sud za ratne zločine , vojislav šešelj, vojislav šešelj, Vijeće sigurnosti UN, Srbija, Hrvatska - Srbija, bh državljanin, ratni zločini, SAD, BIH, ratni zločin, Allepo, Sirija, ratni zločin, Haški Tribunal, Afganistan, Den Haag, Međunarodni sud pravde u Den Haagu (ICJ), ICTY, eurpski uhidbeni nalog, Haški Tribunal, Tužiteljstvo ICTY-ja, Haag, suđenje, Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine, ratni zločin, ratni zločinac, Haški Tribunal, HKD Napredak, haška šestorka

Vijeće sigurnosti UN-a u raspravi o radu Haškoga suda razmotrilo je i slučaj haškog optuženika Vojislava Šešelja, čije su huškačke izjave nakon puštanja iz pritvora i šutnju službenog Beograda, osudili hrvatski i europski parlament, a pismom Vijeću i Sudu na njih upozorio je i Ivo Josipović, predsjednik RH. Srbijanski i hrvatski predstavnici pri UN-u uglavnom su govorili samo o slučaju Šešelj koji je izazvao zahladnjenje odnosa između Hrvatske i Srbije.

"Vijeće sigurnosti prevažno je tijelo da se iskoristi za vođenje domaće izborne kampanje", rekao je srbijanski predstavnik Milan Milanović, ponavljajući srbijanske optužbe da slučaj Šešelj postoji samo u okviru predizborne kampanje te da Srbija s time nema ništa. Milanović je raspravu o Šešelju skrenuo na položaj srpske manjine i navodne incidente protiv Srba u Hrvatskoj. "Brojni su problemi postojali i dok se Hrvatska približavala Europskoj uniji, a postoje i danas", rekao je, navodeći pritom problem povratka srpskih izbjeglica u Hrvatsku i vraćanja njihove imovine.

- Vijeće sigurnosti nije mjesto za raspravu o položaju srpske manjine u Hrvatskoj, smatra stalni predstavnik RH pri UN-u, veleposlanik Vladimir Drobnjak. "Šešelj, naprotiv, jest pitanje o kojem treba raspravljati, a povezivati izostanak srbijanske reakcije na Šešelja s pitanjem manjina, nije samo strašno neprimjereno, nego i pokazuje srbijansko nerazumijevanje toga problema", rekao je Drobnjak te zaključio kako "Srbija nije naučila neke lekcije iz prošlosti".

Milanović je rekao da Srbija ne podupire huškačke izjave, ali ne pristaje ni na kolektivnu krivnju i odgovornost. "Današnje Šešeljeve izjave ne razlikuju se od onih koje su se svakodnevno čule u Haagu, i ne treba ih pripisivati Srbiji", rekao je.
Odgovornost Haškog suda

Odgovornim za Šešeljeve ispade Milan Milanović smatra Haški sud koji ga je pustio "iako je znao što će govoriti". Govora mržnje nema samo u Srbiji, nego u cijeloj regiji, rekao je Milanović, i istaknuo da o Šešeljevoj važnosti u Srbiji govore rezultati izbora "na kojima je marginaliziran". Drobnjak je ocijenio da je Šešeljev izlazak iz zatvora štetan za mir i stabilnost jugoistočne Europe i uvreda za žrtve. "Čekati jedanaest godina pravdu dovoljno je teško, a vidjeti da je pušten i nastavlja skandalozne provokacije za koje mu se sudi, to je neprihvatljivo i uvredljivo. To nije samo ignoriranje, nego i kompromitiranje temeljnih ciljeva Haškog suda".