Sutra Parada ponosa u Podgorici

prava LGBT zajednice , o pravima homoseksualaca, homoseksualnost, Kvir Montenegro , parada ponosa, Sarajevo, parada ponosa, sda, katolička crkva, BIH, homoseksualnost
Ljetos je u Budvi propao pokušaj okupljanja pripadnika LGBT zajednice jer su zbog napada navijačkih skupina morali biti evakuirani policijskim brodovima

Povorka ponosa, pod sloganom Tradicionalno ponosni, održat će se u nedjelju u Podgorici, gdje organizatori iz udruge Kvir Montenegro očekuju veći odaziv nego na prošlogodišnjoj Povorci, na kojoj je bilo oko stotinu sudionika.

Bit će to druga šetnja LGBT osoba podgoričkim ulicama. Prva, održana 20. listopada prošle godine, prošla je uz dosta incidenata pa će ovogodišnju osiguravati više od 1800 policajaca. Ljetos je u Budvi propao pokušaj okupljanja pripadnika LGBT zajednice jer su zbog napada navijačkih skupina morali biti evakuirani policijskim brodovima.
Predstavnici policije i tužiteljstva pozvali su građane da se suzdrže od nasilničkog ponašanja i poručili da će poduzeti sve nužne mjere i spriječiti eventualne pokušaje remećenja javnog reda i mira tijekom održavanja tog događaja.

Čelnik Kvir Montenegra Danijel Kalezić pozvao je »sve one koji žele pridonijeti tome da crnogorsko društvo postane otvoreno za prihvaćanje svih različitosti i koje ne diskriminira bilo koga da dođu na Pride«.
Kalezić očekuje da će među sudionicima na Paradi biti voditelj izaslanstva EU u Podgorici Mitja Drobnič, predstavnici vlade Crne Gore, nekolicina veleposlanika, mnoge osobe iz javnog života, predstavnici civilnog sektora i gotovo svih političkih stranaka iz Crne Gore, ali i organizacija i institucija iz Europe i svijeta, kao i veliki broj građana dobre volje kojima je stalo do ravnopravnosti u crnogorskom društvu.
Vlada Crne Gore je preporučila svim ministarstvima da odrede predstavnike u Povorci ponosa i »da time pokažu jasnu podršku te grane vlasti svakome da slobodno izrazi stajalište«.
Srpska pravoslavna crkva, koja se u više navrata protivila održavanju ovog skupa, pozvala je u subotu svoje vjernike da »ne pridaju pozornost Paradi ponosa i da ne čine nasilje«.

Hina