Suspendira se Schengenski sporazum o slobodnom kretanju!

belgija, Schengenska zona, schengen, Schengenska zona, schengen, eu, granice, ilegalni imigranti, imigranti, Brenner, Spielfeld, austrija, Schengenska zona, schengen, Hrvatska zemlja, Europska unija, BIH, Shengen, Schengenska zona, schengen, BIH, granica, Europska unija, Schengenska zona, schengen, granični prijelaz, Schengenska zona, suspenzija, italija, Shengen, Europska unija, Schengenska zona, schengenska pravila, schengen, Europska unija, putovanja, BIH, Hrvatska zemlja, Shengen, Njemačka, Shengen, Shengen, vize, Shengen
zbog samita G7 u Taormini, na kojemu se očekuje i američki predsjednik Donald Trump.

"Italijanski organi će opseg graničnog nadzora pri ulasku u zemlju i izlasku iz nje prilagođavati trenutnoj situaciji, a očekuju se selektivne kontrole na samoj granici ili uz nju", objavilo je slovensko ministarstvo unutarnjih poslova, a prenosi ljubljanski dnevni list "Dnevnik".

Kontrole će biti ciljane, a ne sistemske, navodi MUP i poziva građane da provjere svoje putne isprave. Mjere privremene obustave Schengena italijanske vlasti primjenjivat će od 10. do 30 svibnja.

Povremeni zastoji i čekanja, preusmjeravanja i prometna ograničenja mogući su na glavnim cestovnim i željezničkim linijama, a prvenstveno na graničnim prijelazima sa Slovenijom, gdje od ulaska Slovenije u Schengen 2007. godine nema redovne policijske kontrole.

U slovenskoj policiji ističu da je riječ o privremenoj obustavi režima slobodnog kretanja unutar zone Schengena te da eventualno produženje graničnog nadzora na granici s Italijom, kakvo je nedavno ishodila Austrija na granici sa Slovenijom zbog sigurnosnih rizika i migracija, nije moguće ni predviđeno propisima.