Surov potez SAD razbjesnio Putina

sastanak
Na "crni spisak" stavljena je 81 kompanija, a među njima je i "Tehnopul", iz grada Dubno, koji ima filijale u Indiji i Hongkongu. Objašnjava se da ruske kompanije koje su na "crnom spisku" ugrožavaju sigurnost SAD. One američke kompanije koje budu nastavile da rade s ruskim proizvođačima s "crnog spiska" biće žestoko kažnjene, upozorio je BIS.

Nije tajna da najsuvremenije ruske tvornice elektronike koriste inozemne strojeve i tehnologije. Među njima je moskovski "Angstrem-T", koji je u kolovozu pustio u rad tvornicu za proizvodnju čipova po licencnoj tehnologiji IBM-a. Također se proizvode i razni čipovi po američkim i drugim zapadnim tehnologijama.

U Moskvi smatraju da su nove sankcije usmjerene ka zaustavljanju razvoja ruske elektronike. Zapadu je u interesu da Rusija bude prodavac sirovina, ali ne i finalnih proizvoda, na čemu se ostvaruje glavni profit. Poslije pripajanja Krima Rusiji, Amerikanci su obustavili izdavanje licenci za izvoz u Rusiju opreme za proizvodnju elektronike "koja doprinosi rastu ruskog vojnog potencijala".

Na "osvježenom" spisku SAD nalazi se još 19 kompanija i 17 građana Rusije. Od toga, sedam kompanija je povezano s gradnjom mosta koji treba da spoji Krim s kopnom u Rusiji preko Kerčenskog moreuza. Na američki "crni spisak" stavljeno je i osmoro ministara u Vladi Krima.

Dmitrij Peskov, glasnogovornik predsjednika Rusije Vladimira Putina, izjavio je da će Rusija odgovoriti na američke sankcije. U Kremlju i dalje smatraju da su američke i zapadne sankcije neproduktivne i neperspektivne, jer ne štete samo Rusiji, nego i Zapadu.