Suprugu 16 godina "držao" u podrumu, a živio sa djevojkom

"Brazilskog Jozefa Fricla" prijavio je susjed koji je iz kuće čuo plakanje. Policija je upala u kuću i u mračnom podrumu bez ventilacije pronašla golu zatvorenu 64-godišnju Sebastijanu Aparesidu Gropo. Žoao Batista Gropo /64/ je sa Sebastijanom bio 40 godina u braku. I Gropova djevojka, Marija Aparesida Farkuim, uhapšena je na posjedu u gradu Sorokaba.

"Telegraf" piše da je i ona osumnjičena za sudjelovanje.

Policajka koja je dobila anonimnu dojavu o tome da se žena nalazi u podrumu, Žaklina Sutinho rekla je da u svojih 21 godinu koliko radi nikada nije vidjela veće poniženje. "Bilo je strašno. U dvorištu su slobodno šetali psi i druge životinje, dok je stara žena bila zaključana u podrumu sa šipkama i katancem", rekla je ona.

Gropo tvrdi da je ženu zaključao zato što je psihički bolesna i agresivna. Gropo i Farkuim su optuženi za zločin sličan ilegalnom zatvaranju za što je propisana kazna zatvora od dvije do osam godina zatvora.

Policija kaže da je Gropo prvo rekao da mu je supruga bila zaključana u podrumu od 1995. godine da bi promijenio iskaz i dodao da ju je zaključao 2003. godine. Ona je odvezena u bolnicu u Sokorabi na pretrage, a biće smještena kod rodbine.

Ovaj se slučaj povezuje s Jozefom Friclom, Austrijancem koji je 24 godine držao zatvorenu svoju kćerku, koja mu je u tom periodu rodila sedmoro djece. Fricl je na doživotnu robiju osuđen u martu 2009. godine.

Srna