Suđenje Ratku Mladiću: »Kad god dođem u Sarajevo, ja nekog ubijem usput«

Ratko Mladić
...čiji je bio jedan od protagonista, kao i njegova središnja uloga u masakru u Srebrenici.

»Bivši vojni zapovjednik bosanskih Srba Ratko Mladić bio je središnja figura masakra nad tisućama Muslimana iz Srebrenice 1995. godine«, ustvrdio je zastupnik optužnice na početku završne riječi u procesu za ratne zločine koji ICTY vodi protiv Mladića.

Tužitelj Alan Tieger rekao je da su »masovni kriminalni napori u bosanskim općinama, Sarajevu i Srebrenici, te uzimanje talaca četiri udružena zločinačka pothvata kako bi se stvorila srpska država na velikim dijelovima teritorija BiH, sa što manje neprijatelja«.

Pod neprijateljima s kojima se ne može živjeti, po riječima tužitelja Tiegera, zapovjednik vojske bosanskih Srba general Mladić i vođa Srba Radovan Karadžić podrazumijevali su Muslimane i Hrvate, izvješćuju beogradski elektronički mediji iz Den Haaga.

Mladić u Srebrenici: »Došlo vrijeme za osvetu Turcima«

Tieger je, govoreći o srebreničkom masakru, rekao da je Mladić ušao u Srebrenicu i pred tv-kamerama rekao kako je »došlo vrijeme za osvetu Turcima«, a narednih dana počevši od 11. srpnja 1995. godine oko 8.000 Srebreničana, među kojima i dječaci od 12 godina, »bili su sustavno ubijani«.
Obrazlažući stajališta iz dokaznog postupka, zastupnik Tužiteljstva ICTY-a Alan Tieger naveo je da su postrojbe bosanskih Srba, u namjeri da silom radikalno promjene etničku sliku, u ljeto 1992. kontrolirale čak 75 posto teritorija BiH.

Tieger je, ilustrirajući svoje navode, citirao nekadašnjeg izvjestitelja UN, Poljaka Tadeusza Mazowieckog, da »etničko čišćenje nije posljedica rata, nego njegov cilj, koji se postiže ubojstvima, prebijanjima, silovanjima i uništavanjem«.

Komentirajući ratnu situaciju u Srebrenici, Tieger podsjetio je na Mladićevu zapovijed, direktivu broj 3 iz 1993. godine, kojom je general VRS izdao nalog po kojem se neprijateljske snage moraju istjerati »zajedno sa stanovništvom«.

Tužitelj Tieger citirao je Mladićeve riječi da bi »Muslimani platili cijenu« još 1993. godine »da se nije umiješala međunarodna zajednica«, spriječivši pad Srebrenice te godine, nakon čega je ovaj gradić na istoku BiH bio pod zaštitom UN-a.

Tužitelj je, dalje obrazlažući Mladićeve ratne nakane i ciljeve, naveo njegovu izjavu iz 1994. kako snage VRS moraju ispuniti krajnji cilj, a to je »potpuno srpsko Podrinje« te da je »ključni zadatak protjerivanje Muslimana iz srebreničkog džepa«, kako bi se, po Mladićevim riječima koje je naveo tužitelj, stvorila »svesrpska država u kojoj će biti što manje neprijatelja«.

Dokaz zločinačke namjere za tužiteljstvo je, među ostalim, bila i Direktiva broj 7, Radovana Karadžića, da VRS u Srebrenici stvori uvjete »nepodnošljive za život civilnog stanovništva«.

Tužitelj je naveo da su poslije 11. srpnja 1995. uslijedila masovna ubojstva muškaraca i dječaka »od kojih su neki imali 12 godina«. »Stanovništvo je ubijeno, raseljeno... Srebrenica je nestala«, rekao je tužitelj.

Mladić je svakodnevno izdavao zapovjedi i kontrolirao provođenje

Tieger je pred sucima ICTY-a rekao i da je tijekom rata u BiH, Sarajevo bilo pod okupacijom i »pod čekićem« Mladićeve vojske, izloženo svakodnevnom granatiranju i snajperskoj vatri.

Pozivajući se na iskaze većine svjedoka, tužitelj je rekao da je »prvenstveni cilj bio je raširiti teror među civilnim stanovništvom«, istovremeno odbacivši tvrdnje obrane da je Mladić bio »dobročinitelj i zaštitnik« Muslimana i Hrvata.

»Tvrdnja obrane da je general Mladić bio dobročinitelj i zaštitnik nesrpskog stanovništva ne može izdržati pred dokazima«, istaknuo je tužitelj.
Dokazujući da je bilo upravo suprotno, Tieger je prikazao snimak razgovora generala Mladića s jednim srpskim iseljenikom iz Kanade u kojem Mladić kaže: »U Podrinju smo sve Turke pomlatili... Davno bi njih nestalo na ovom prostoru da ih ne čuvaju (vojnici UNPROFOR-a)«.

Tužitelj je citirao i Mladićevu izjavu tijekom istog razgovora: »Kad god dođem u Sarajevo, ja nekog ubijem usput«.

Tieger je osporio pokušaje Mladićeve obrane da generala VRS prikaže kao »slabu« i »marginaliziranu ličnost«, a da za zločine, pokušavajući izbjeći osobnu odgovornost, optuži Karadžića kao vrhovnog zapovjednika Vojske RS ili časnike koji su mu bili podređeni.

Tužitelj je ustvrdio kako je Mladić svakodnevno izdavao zapovjedi i kontrolirao kako su provođene, navodeći kao dokaz za to iskaz nekadašnjeg Mladićeva suradnika, generala Manojla Milovanovića, kako je Mladić »imao ovlasti zapovijedati svakome«.

Tužiteljstvo nastavlja završnu riječ, za šta ima vremena do srijede, a završne riječi Mladićeve obrane bi trebale početi u petak.

Bivšeg zapovjednika Vojske Republike Srpske tužiteljstvo ICTY optužilo je za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata diljem BiH, dugotrajnu opsadu i teror nad građanima Sarajeva i uzimanje pripadnika međunarodnih snaga UN (UNPROFOR) za taoce tijekom rata u BiH od 1992. do 1995.

Za iste zločine Radovan Karadžić je pred ICTY u ožujku nepravomoćno osuđen na 40 godina zatvora.

Hina