Stravičan zakon: U Afganistanu uvođenje šerijatskoga kaznenog zakona

Afganistan, šerijatski zakon, talibani, Human Rights Watch, Brad Adams
Kada su farizeji doveli ženu koja je uhvaćena u preljubu pred Isusa i zapitali ga trebaju li je kamenovati, Isus je odgovorio: »Tko je od vas bez grijeha, neka prvi baci kamen na nju!« (Ivan 8,7)

Reuters piše kako su u zadnjih dvanaest godina rata milijarde uložene u poboljšanje zaštite ljudskih prava u Afganistanu, a da donatori sada strahuju od gubitka prava, posebno za žene. Smrt kamenovanjem za osuđene preljubnike ući će u afganistanske zakone, rekao je u ponedjeljak jedan dužnosnik, a promatrači upozoravaju kako ljudska prava stečena nakon pada talibanskog režima polako nestaju kako se povlače strane snage iz te zemlje.

"Pripremamo nacrt šerijatskoga kaznenog zakona u kojem je kazna za preljub, ako postoji četvero svjedoka, kamenovanje", rekao je Rohula Karizada koji je član odbora za šerijatski islamski zakon i predsjednik afganistanske nezavisne odvjetničke komore.

Reuters piše kako su u zadnjih dvanaest godina rata milijarde uložene u poboljšanje zaštite ljudskih prava u Afganistanu, a da donatori sada strahuju od gubitka prava, posebno za žene.

Dok su od 1996. do 2001. talibani bili na vlasti, osuđene preljubnike rutinski su strijeljali ili kamenovali, a pogubljenja su se uglavnom organizirala petkom. Žene nisu smjele same izlaziti, a djevojčice se nisu smjele školovati.
"Apsolutno je šokantno da bi dvanaest godina nakon pada talibana Karzaijeva vlada mogla vratiti kamenovanje", kaže Brad Adams, direktor Human Rights Watcha za Aziju.