Što će obilježiti iduću godinu?

nuklearni rat
Brexit je bio top tema u svjetskim medijima, a taj događaj uveliko će utjecati na budućnost EU. U rangu Brexita bila je i neočekivana pobjeda Donalda Trumpa na izborima u SAD. Kroz cijelu godinu aktivno se pratila i situacija u Siriji.

Novinari Business Insidera smatraju da će slijedeći događaji obilježiti i utjecati na svjetsku geopolitiku u godini koja je pred nama. Događaji u Sjevernoj Koreji predstavljat će prvi veliki test za Trumpovu administraciju

Najzatvorenija zemlja na svijetu je u nekoliko navrata ove godine pokazala zube. Svijet je u nekoliko navrata uplašen testiranjem nuklearnih bojnih glava. Samo je pitanje vremena šta će sledeće Kim Jong Un izvesti i na koji će način šokirati međunarodnu zajednicu. Sjeverna Koreja će svakako biti jedno od pitanja kojim će se sledeće godine baviti Trumpova administracija.

Rusija će na Baltiku napraviti nekoliko provokativnih poteza da vidi kako će Tramp reagirati.

Rusiju su 2016. optuživali da su njihovi hakeri utjecali na ishod izbora u SAD. Slijedeće godine Putin bi mogao povući i neke konkretne poteze protiv baltičkih zemalja. Rusija je još u listopadu pomakla nuklearno oružje bliže Poljskoj i Litvaniji, a NATO je odgovorio slanjem vojske u baltičke zemlje. Vjerojatno je da će se neka vrsta Hladnog rata nastaviti i slijedeće godine. Neke poteze će Rusi povući barem da vide kako diše Trump

ISIS je u padu tijekom cijele 2016. godine, a to će se nastaviti i slijedeće godine. SAD i Irak napokon su ove godine napravili veliki napredak u borbi protiv džihadista. Iako borbe za Mosul sporo napreduju, već početkom iduće godine drugi po veličini irački grad mogao bi da bude oslobođen.

Nakon Mosula, ISIS će vjerovatno slijedeće godine morati da brani Raku, sjedište svog kalifata. Raka je u Siriji, a Assadove snage dosad su ignorirale ISIS i u prvi plan stavljale borbu s pobunjenicima. Sad kad su oni u defanzivi, vjerojatno će slijedeći na redu biti džihadisti ISIS-a.

Povećat će se broj terorističkih napada po Europi

Terorističke grupe obično ne nestaju bez ispaljenog metka, a to bi se posebno moglo pokazati u slučaju ISIS-a. Dok gube teritorije širom Sirije i Iraka, džihadisti bi mogli da povećaju svoju propagandu i natjeraju veći broj regruta, posebno "usamljenih vukova" da vrše brutalne napade širom svijeta.