Stigla sjajna prilika za posao u Njemačkoj

frankfurt
... Hrvatske, priopćeno je jučer u Frankfurtu.

„Mi se želimo direktno obraćati potencijalnim radnicima u Hrvatskoj, Bugarskoj i Grčkoj da prihvate neki od poslova u našoj zračnoj luci", rekao je Michael Mueller, direktor kadrovske službe Fraporta, tvrtke koja upravlja jednom od najvećih zračnih luka u Europi i koja je, s 81.000 zaposlenih, najveći poslodavac u Njemačkoj stacioniran na jednoj lokaciji.

Mueller je za agenciju dpa najavio kako Fraport još ovog mjeseca želi započeti s informativnim okupljanjima u hotelima u regiji. Primat će se radnici s „minimalnim znanjem" engleskog ili njemačkog jezika.

Na taj način se želi popuniti „najmanje pet posto" sadašnjeg manjka radnika, znači oko stotinjak radnih mjesta. Sljedeće godine bi se ovaj broj trebao znatno povećati.

Mueller je naglasio kako se ne traže samo visokokvalificirani stručnjaci, nego i radna snaga potrebna za obavljanja jednostavnijih poslova poput ukrcaja i iskrcaja prtljage. Početničke plaće u ovom sektoru se kreću između 25 i 30 tisuća eura bruto godišnje.

Mueller je naglasio kako je svjestan da ovakve plaće u regiji Frankfurta, koji slovi kao jedna od najrazvijenijih i najskupljih regija u Njemačkoj, posebice kad je u pitanju stambeni prostor, nisu dostatne.

On je najavio da će za radnike iz jugoistočne Europe organizirati jeftiniji smještaj u pansionima u okolici, a dugoročno je najavio i gradnju povoljnih apartmana u blizini zračne luke.

„Ovi stanovi ne bi smjeli doći više od 300 do 350 eura mjesečno", rekao je direktor kadrovske službe Fraporta.

On je naglasio da cilj privlačenja radne snage iz jugoistočne Europe nije kratkoročno zaposlenje nego „trajno vezivanje".

„Nama nije cilj radnike obučavati i specijalizirati da bi oni nakon toga otišli, recimo, u Grčku", zaključio je Mueller, koji je najavio i „integrativne" projekte poput mogućnosti spajanja obitelji.Sindikati

u Frankfurtskoj zračnoj luci su dali zeleno svjetlo dovođenju radnika iz jugoistočne Europe, čime bi se „smanjio pritisak" na sada zaposlene.