Stier: Hrvatska i Vatikan za europski put BiH i jednakopravnost triju konstitutivnih naroda

Davor Ivo Stier
Hrt.hr

S državnim tajnikom Svete Stolice Pietrom Paolinom i s tajnikom za odnose s državama imali smo dobre, otvorene i vrlo korisne razgovore. Dominirala je tema stabilnosti jugoistoka Europe, s naglaskom na BiH, gdje i Sveta Stolica i Republika Hrvatska imaju zajedničke interese za europski put BiH, za jednakopravnost triju naroda i svih građana BiH te za napredak te zemlje u svakom smislu. O tome smo najviše razgovarali i imamo i zajedničke poglede u tom smislu, izjavio je Stier nakon sastanka.

Stier se sastao i s tajnikom za odnose s državama u Državnom tajništvu Svete Stolice nadbiskupom Paulom Richardom Gallagherom. Predviđen je i njegov posjet Papinskom hrvatskom zavodu sv. Jeronima.

Zahvalili smo Svetoj stolici na svemu što je napravila za samostalnost Republike Hrvatska. Iduće godine obilježit ćemo 25. obljetnicu međunarodnog priznanja Hrvatske, u čemu je Sveta Stolica odigrala značajnu ulogu, priznajući samostalnos RH i prije članica Europske unije. Mi to ne zaboravljamo i zahvalni smo Svetoj Stolici, rekao je Stier.

Dodao je da je s čelnicima Svete Stolice bilo riječi i o procesu kanonizacije blaženog Alojzija Stepinca. Taj je proces stvar unutar Katoličke crkve, ali važna je ne samo za vjernike u Hrvatskoj, već i za sve, i to ne samo u Hrvatskoj, koji znaju što je sve blaženi Alojzije Stepinac učinio, kazao je hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova.

Sve u svemu, imali smo dobre razgovore kojima smo potvrdili odlične odnose Svete Stolice i Hrvatske, izjavio je Stier nakon završetka posjeta Vatikanu.

U Vatikanu danas papa Franjo slavi 80. rođendan, što će biti obilježeno nizom aktivnosti.

Hrt.hr/Hina