FOTO  Stabilno poslovanje Grupe Mercator u 2009. godini

Mercator, Mercator
Uz uvažavanje stalnih kursova to predstavlja  rast od 0,6% u odnosu na  isti period  prethodne godine. Ali, uzimajući u obzir promjene kursova, u poređenju sa prethodnom godinom, prihodi Grupe Mercator u 2009. godinu su se umanjili za 2,4% uglavnom zbog deprecijacije srpskog dinara. Mercator je u 2009. godini sprovodio razvojne i investicione aktivnosti u skladu sa planom.  Grupa je investirala 159,2 miliona EUR prije svega u razvoj maloprodajne mreže. Otvaranjem hipermarketa u Staroj Zagori Mercator je listopada 2009. stupio na tržište Bugarske, a otvaranjem hipermarketa i Intersporta u Tirani stedenog  2009. stupio je i na tržište Albanije. Grupa Mercator je 2009. godine svojim poslovanjem ostvarila stabilne novčane tokove, što stvara uslove za njenu financijsku moć i razvojne sposobnosti. U 2009. godini je naime realizovala 190.619 hiljada EUR bruto novčanog toka od poslovanja pre zakupnina (EBITDAR), što uz uvažavanje stalnih kursova predstavlja smanjenje od 0,8% u poređenju sa istim periodom prethodne godine.

U 2009. godini Grupa Mercator je ostvarila 21,1 miliona EUR neto dobiti, što je 48,2% manje u odnosu na 2008. godinu, a to je posljedica otežanih privrednih odnosa i investicija u još povoljniju ponudu za potrošače, a sa druge strane je na niži poslovni ishod uticao i manji opseg vanrednih prihoda u poređenju sa prethodnom godinom.

Uvjeti poslovanja

Što se tiče uvjeta poslovanja poslovna godina 2009. bila je izuzetno složena, obzirom da nju karakterizira negativan privredni rast, kreditni grč i ostali utjecaji globalne financijske krize. Na svim tržištima je dostignuti  nivo privredne aktivnosti  bio  bitno manji od očekivanog,  što se značajno odrazilo i na smanjenje obima i na promjene strukture potrošačke potražnje.  Makroekonomski položaj brojnih zemalja zapadnog Balkana bio je i ostaje i dalje težak, isto tako i platna nedisciplina predstavlja značajan rizik, što je posljedica smanjenog obima kreditiranja poduzeća i stanovništva. Pored toga, u Srbiji je došlo do značajne deprecijacije lokalne valute, prosječna stopa deprecijacije je porasla u odnosu na EUR za 15,6% u 2009. godini u usporedbi sa 2008. godinom.

Nastavljaju se intenzivne aktivnosti za potrošače u Sloveniji

Poslovanje na svim tržištima djelovanja Grupe Mercator u 2009. godini karakteriziraju intenzivne marketing aktivnosti sa ciljem da se obezbijedi povoljna ponuda za potrošače i da se sačuva njihova odanost. Na svim tržištima izvodili smo brojne aktivnosti da bismo obezbijedili povoljne cijene, istovremeno smo na svim tržištima intenzivno razvijali ponudu proizvoda našeg brenda, pošto se time nudi najbolji odnos između kvaliteta i cijene proizvoda. Od ključnog značaja za očuvanje odanosti potrošača jeste sustav Mercator Pika, kojeg uslijed ponuđenih pogodnosti potrošači koriste još intenzivnije u 2009. godini.

Strateško povezivanje

Nastavili smo sa strateškim povezivanjem, tako smo krajem godine postigli dogovor o strateškom povezivanju sa hrvatskim trgovcem Getro, a dogovor je bio zaključen u veljači 2010. godine. Time je Mercator dobio u dugoročni najam 16 trgovačkih objekata tipa Cash&Carry i tako značajno učvrstio svoj položaj  drugog najvećeg trgovca na tom tržištu.

Zaposleni

Na dan 31.12.2009 godine Grupa Mercator biljleži 21.404 zaposlenih, približno 40% istih na stranim tržištima.

Hrabro u budućnost

U 2010. vanjsko okruženje za poslovne aktivnosti biće isto tako složeno kao 2009. godine. Spori privredni  oporavak značajno će uticati na strukturu i obim potrošnje. Brojne zemlje u regiji, gdje djeluje Grupa Mercator, suočavaće se sa složenim makroekonomskim položajem. 2010. godine na svim tržištima na kojima djeluje Grupa, očekuju se niske ili negativne stope privrednog rasta i niža stopa inflacije kao posljedica ekonomskih zbivanja na svjetskim tržištima. Sve to će i dalje tražiti da se aktivno upravlja svim ključnim poslovnim i financijskim rizicima.U 2010. godini Grupa Mercator planira prihode od prodaje u visini 2,75 mlrd EUR. Na planirani rast prihoda utiču ekonomske prilike, promjene u potrošnji i manji obim investicija. U 2010. ne predviđamo bitne promijene deviznih kursova.U 2010. godini Grupa Mercator planira bruto novčani tok od poslovanja prije zakupnina (EBITDAR) u visini 202,6 miliona EUR. Planirani rast bruto novčanih tokova jeste prije svega posljedica planiranih aktivnosti poslovne racionalizacije, korištenje ekonomije obima na svim tržištima gdje poslujemo kao i razvojnih i investicionih aktivnosti.U 2010. godini Grupa Mercator planira 21,9 miliona EUR neto dobiti. Kao i u 2009. godini tako i za 2010. godinu poslovni rezultat biće pod pritiskom složenih ekonomskih prilika, promjena u obimu i strukturi potrošnje kao i obimnih investicija u povoljnu ponudu za potrošače. Sveukupne investicije Grupe Mercator u 2010. godini planirane su u visini od 120 miliona EUR, što jeste u granicama vlastitih izvora financiranja, tako da se u skladu sa planom financijski neto dug Grupe neće povećati tijekom 2010. godine. Do kraja 2010. godine broj zaposlenih u Grupi Mercator biće 22.167, od tog broja već skoro 42% biće zaposleni na tržištima van Slovenije. Uzimajući u obzir očekivane vanredno teške uslove privređivanja i poslovne i financijske rizike Uprava Društva ocjenjuje da je privredni plan za 2010. godinu veoma ambiciozan i da predstavlja nastavak planiranih strateških usmjerenja Grupe Mercator.

 

Priopćenje za javnost povodom Međunarodne
press konferencije Poslovnog sistema Mercator d.d. koja je održana
danas u prostorijama Cankarevog doma u Ljubljani, Republika Slovenija.