Srpski mediji: Preminula Mira Marković, udovica Slobodana Miloševića

Srpski mediji: Preminula Mira Marković, udovica Slobodana Miloševića
Po prvim informacijama, ona je preminula u jednoj od bolnica u Sočiju, a vijest o smrti javio je reporter Večernjih novosti koji u tom gradu nazoči međunarodnoj konferenciji Atomekspo.

Vijest o njezinoj smrti za N1 je potvrdio i bliski prijatelj obitelji Milošević i nekadašnji glavni urednik Politike Dragan Hadži Antić.

Mirjana Marković napustila je Srbiju 2003. i otišla u Rusiji, gdje je imala status političke izbjeglice, a 2010. godine dobila je azil jer je bila u bijegu od srbijanskog pravosuđa.

Za njom je bila raspisana tjeralica u okviru istrage za zlouporabe dodjele državnih stanova 2000. godine.

Mirjanu Marković i njezina supruga Slobodana Miloševića neslužbeno se dovodi u vezu s ubojstvom poznatog beogradskog novinara i vlasnika listova Dnevni telegraf i Evropljanin Slavka Ćuruvije, koji je bio otvoreni protivnik Miloševićeva režima.

Četvorica osumnjičenih za upletenost u ubojstvo Ćuruvije osuđena su nedavno na ukupno 100 godina zatvora, ali politička pozadina tog ubojstva nije otkrivena.

Mirjana Marković rođena je 10. listopada 1942. u Požarevcu, studirala je sociologiju na Sveučilištu u Beogradu gdje je i doktorirala, a bila je profesorica sociologije na Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu. Objavila je oko 100 radova iz područja sociologije, kao i dva udžbenika sociološke tematike. Djela su joj prevedena na mnoge jezike, kao što su ruski, engleski, kineski, grčki.

Tijekom 90-ih godina osnovala je Jugoslavensku ljevicu (JUL) i bila je prva potpredsjednica te stranke. (Hina)