Srbijanski premijer razočaran Izetbegovićevim ponašanjem

Aleksandar Vučić, Srpska napredna stranka (SNS), apsolutna većina u parlamentu, Izvanredni parlamentarni izbori, Srbija, Aleksandar Vučić, političar, Srbija, Srpska napredna stranka (SNS), Slavko Ćuruvija, srpska radikalna stranka, Srbin, Bosna i Hercegovina, Aleksandar Vučić, srbija bih, Aleksandar Vučić, Srbija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Josip Šimunić, Europski parlament u Briselu, vojislav šešelj, Aleksandar Vučić, Aleksandar Vučić, Europsko vijeće, eu, zapadni balkan, Bakir Izetbegović, Aleksandar Vučić, Srebrenica, Milorad Dodik predsjednik RS-a, Republika Srpska, referendum, Referendum RS, Aleksandar Vučić, Aleksandar Vučić, pomirenje, Aleksandar Vučić, Bruxelles, Srbija, kosovo, matija šerić, Srbija, kosovo, Aleksandar Vučić, matija šerić, Aleksandar Vučić, Hrvatska, Aleksandar Vučić, Srbijanski premijer, Aleksandar Vučić, Haški Tribunal, vojislav šešelj, Aleksandar Vučić, Croatia summit, Dubrovnik, Aleksandar Vučić, poglavlje 26, Srbijanski premijer, A
...ili bilo kojem gradu u Srbiji, u bilo koje vrijeme, istaknuvši kako je u Potočarima u subotu pognuo glavu pred srebreničkim žrtvama, ali nije pred kamenjem kojim su napadnuti on i izaslanstvo Srbije.

»Pognuo sam glavu pred srebreničkim žrtvama, ali pred šakama i kamenjem nisam pognuo glavu«, rekao je večeras Vučić za Radio-televiziju Srbije (RTS), komentirajući subotnji napad u Potočarima tijekom komemoracije u povodu 20. obljetnice genocida nad srebreničkim Bošnjacima.

Vučić je rekao kako je dosad »Srbiju svugdje odgovorno predstavljao«, te da nijednom gostu Srbije »nije falila dlaka s glave«, istaknuvši da je i pravoslavnima i muslimanima »bitno kako se dočekuje gost«, te da je »velika sramota ne dočekati ga na pravi način«.

Vučić je zahvalio gradonačelniku Srebrenice Ćamilu Durakoviću i majkama srebreničkih žrtava na načinu kako su ga dočekali i primili u memorijalnom centru u Potočarima, rekavši da ga bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović nije ni pozdravio, iako mu je ranije jamčio sigurnost u Srebrenici.

»Bakir mi je jamčio sigurnost ... Pravio se da me ne vidi, nije se ni pozdravio sa mnom, a nijedno izaslanstvo nije ostalo pored mene. Moj problem je što nisam htio spustiti glavu ... Ja mogu govoriti o osobnim razočarenjima, ali mislim da Srbiju nisam osramotio«, istaknuo je Vučić.

Srbijanski premijer je za RTS rekao da ga je Bakir Izetbegović zvao poslije incidenta, ali da mu se on nije javljao, niti odgovorio na poruku.

Rekao je, kako, ipak, prihvaća ispriku Bakira Izebegovića i istaknuo kako mu, da je došao u Srbiju »ne bi falila dlaka s glave«.

Istodobno, srbijanski premijer se poglavito zahvalio »svim Bošnjacima iz Srbije i iz Bosne« koji su osjetili iskrenost u njegovim porukama.

»Ljudi su, imenom i prezimenom, rekli: 'hvala, osjećamo iskrenost sa Vaše strane'. Njima sam zahvalan«, rekao je premijer Srbije, naglasivši da će ustrajno »graditi mir« i da »nitko neće moći uništiti budućnost Balkana«.
»Razni kreteni neće moći uništiti budućnost Balkana. Srbija je na sigurnom putu«, naglasio je Vučić za RTS.

Srbijanski premijer ocijenio je i da to što rezolucija o Srebrenici nije usvojena u Vijeću sigurnosti UN (VS UN) »ne znači pobjedu Srbije«.

»Večer prije te kad se glasovalo o rezoluciji rekao sam da to nije pobjeda Srbije i rekao sam da moramo nastaviti raditi i razgovarati«, objasnio je svoje stajalište o izostanku usvajanja rezolucije o Srebrenici u VS UN.

Vučić je večeras za RTS istaknuo i da je Srbija spremna za nastavak dijaloga s Prištinom, te ocijenio da bi dogovori mogli biti nastavljeni krajem srpnja.

Srbijanski premijer je istodobno najavio i da će s pomoćnicom američkog državnog tajnika Victorijom Nuland i predsjednikom Europskog parlamenta Martinom Schultzom tijekom njihova boravka u Beogradu u utorak i srijedu »voditi ozbiljne razgovore« i uvjeren je da će proces pregovora s Prištinom biti ubrzan.

Vučić je uvjeren i da će prva pregovaračka poglavlja s EU-om biti otvorena prije kraja godine, a na pitanje da li je to jasnije poslije nedavnog posjeta njemačke kancelarke Angele Merkel Beogradu, odgovorio je: »Prije kraja godine, kako je rekla i Angela Merkel«.

Hina