Srbijanska policija uhitila visokog dužnosnika kosovske policije

Policija Srbije
...potvrdilo je u četvrtak u Beogradu srbijansko ministarstvo unutarnjih poslova.

Thaci je, kako se navodi u priopćenju, uhićen u srijedu navečer oko 20 sati na administrativnom prijelazu Končulj, prilikom ulaska u Srbiju.

Temeljem rješenja Višeg suda u Nišu iz 2010. godine o određivanju pritvora, Thaci je sproveden u pritvor, navodi MUP Srbije.

Prema navodima Radio-televizije Srbije, Thaci je direktor Policije Kosova za regiju Kosovske Mitrovice.

Uhićenje Thacija agenciji Beta potvrdio je i glasnogovornik Policije Kosova Daut Hoxha, rekavši, međutim, da je Thaci uhićen kasno sinoć, poslije ponoći, na prijelazu Bela zemlja kod Bujanovca, te da je putovao u "jednu od zapadnoeuropskih zemalja, automobilom preko teritorija Srbije".

Glasnogovornik kosovske policije nije mogao navesti razloge zbog kojih je Thaci uhićen, osim da bi danas trebao biti saslušan u Osnovnom sudu u Nišu.

Prema saznanjima TV N1, visoki dužnosnik kosovske polciije uhićen je po zahtjevu srbijanskih pravosudnih vlasti iz travnja 2009. godine."Po zahtjevu za provođenje istrage Okružnog javnog tužiteljstva u Prištini istražni sudac Okružnog suda u Prištini donio je 23. travnja 2009. rješenje o provođenju istrage protiv osumnjičenih T.A. i T.N. zbog osnovane sumnje da su izvršili kazneno djelo terorizma", rekali su za N1 u niškom tužiteljstvu pozivajući se na članke Kaznenog zakona Srbije.

Istražni sudac Višeg suda u Nišu 17. rujna 2010. donio je rješenje kojim je osumnjičenima određen pritvor i izdao je naredbu za raspisivanje tjeralice, ali je Viši sud u prosincu te godine donio rješenje o prekidu istražnog postupka jer osobe protiv kojih je pokrenuta istraga "nisu dostupne državnim organima Srbije".

Za sada nema više detalja o ovom uhićenju niti o konkretnim djelima za koja se tereti uhićenog dužnosnika kosovske policije.