Srbija: Zasuli zgradu vlade wc papirom

Srbija, Val prosvjeda, Aleksandar Vučić
Prosvjed protiv diktature održan je u utorak navečer u Beogradu tijekom kojeg su sudionici zgradu vlade Srbije zasuli kolutovima toaletnog papira, a u gradskoj četvrti Savamala podsjetili su na godišnjicu protuzakonitog rušenja objekata uz gradilište Beograd na vodi koji je osporen kao ‘projekat od nacionalne važnosti'.

Vlada Srbije, koja će biti vlasnik trećine kapitala Beograda na vodi (Belgrade watgerfront- BW), a partner iz Ujedinjenih Arapskih Emirata posjedovat će 68 posto, proglasila je BW projektom od nacionalne važnosti koji će ‘znatno pokrenuti srpsko gospodarstvo i zaposliti građevinsku industriju'

U prosvjedu u utorak navečer sudjelovalo je nekoliko tisuća ljudi, a organizatorima skupa - građanskoj inicijativi Ne da(vi)mo Beograd, pridružili su se sudionici višednevnih večernjih prosvjeda studenata i mladih Protiv diktature.

Prosvjednici su u utorak poručili da ‘ne odustaju od zaštite javnog interesa i odgovornosti' osoba koje odgovornih za protuzakonito rušenje objekata u četvrti Savamala.Noću između 24. i 25. travnja 2016.,. skupina osoba maskiranih 'fantomkama' porušila je bagerima nekoliko objekata u Hercegovačkoj ulici u četvrti Savamala. Zlostavljali su prolaznike i oduzimali im mobitele, a pritom ni policija niti komunalna policija nisu reagirale na pozive građana.

Organizatori današnjeg prosvjeda - građanska inicijativa Ne davimo Beograd, poručili su da godinu dana prosvjeduju jer se na slučaju Savamala pokazalo kako se interes privatnih investitora proglašava javnim interesom i podsjetili da politika i tužiteljstvo ni godinu dana nakon rušenja nisu proveli istragu i procesuirali odgovorne.

Premijer Aleksandar Vučić je, ubrzo nakon događaja u Savamali, izjavio je da su noćno rušenje izveli 'kompletni idioti' te da trebalo rušiti po danu.

Nakon što se ispostavilo da su objekti u Savamali protuzakonito porušeni, srbijanski premijer Aleksandar Vučić izjavio je pod višetjednim pritiskom javnosti da iza rušenja stoje 'najviši organi gradske vlasti u Beogradu' te da će oni 'snositi i kazneno-pravnu i prekršajnu i svaku drugu vrstu odgovornosti', ali je istraga 'u tijeku', a aktualni gradonačlenik Siniša Mali niti se povukao niti je smijenjen.

Uz povike 'Grad je naš', 'Vučiću Erdogane', noseći transparente 'Ne damo Beograd', 'Narod gladuje, elita se raduje', 'Protiv terora vlasti', 'Proći će i vaše', 'Neću da prodam dušu, već su mi ukrali znoj', sudionici prosvjeda nisu ni večeras nosili politička obilježja, premda dužnosnici Vučićeve vlade i vladajuće Srpske napredne stranke tvrde da iza njih stoji oporba i 'inozemne agenture'.

Val prosvjeda Protiv diktature počeo je u Beogradu poslije predsjedničkih izbora na kojima je 2. travnja s oko 55 posto glasova u prvome krugu pobijedio aktualni srbijanski premijer Aleksandar Vučić, a proširili su se i na Novi Sad, Niš, Krgujevac te nekoliko drugih gradova u Srbiji.

Studenti su ranije istaknuli zahtjeve za smjenu političke elite na čelu s Aleksandrom Vučićem, tražili su poštene i slobodne izbore, smjenu članova Republičkog izbornog povjerenstva i Regulatornog tijela za elektroničke medije, slobodu medija, revidiranje popisa birača i uvođenje elektroničkog glasovanja.

Sudionici, među ostalim, upozoravaju da u Srbiji nema medijskih sloboda, a društvene mreže obiluju fotografijama i videoisječcima koje objavljuju sudionici prosvjeda.