Srbija: Uhićeno pet osumnjičenih za malverzaciju ljekarskim receptima

granična policija, BIH, granica, tuča, Banja luka, pet uhićenih, Srbija, uhićeni, lijekovi, malverzacije , makedonac, BIH, Banja luka, Mostar, tužiteljstvo hnž, osumnjičeni, oružano razbojništvo

Policija je uhitila pet osumnjičenih da su malverzacijama ljekarskim receptima oštetili Republički fond za zdravstveno osiguranje Srbije za 9,8 milijuna dinara, priopćilo je Ministarstvo unutarnjih poslova, prenosi Anadolu Agency.

Uhićeni su zdravstveni radnici u Domu zdravlja Preševo F.N. (43), A.B. (42) i K.A. (55) i umirovljeni zdravstveni radnik R. J. (67) zbog sumnje da su zloupotrijebili službeni položaj, dok se osumnjičenom A.M. (44), odgovornom licu u jednoj ljekarnoj u Preševu, na teret stavlja zloupotreba položaja odgovornog lica.

Sumnja se da su F.N, A.B, K.A. i R.J. od siječnja 2016. do kraja 2017. godine pacijentima propisivali recepte za lijekove bez izveštaja doktora specijaliste u količini većoj od dozvoljene na mjesečnom nivou, suprotno Pravilniku o listi lekova koji se propisuju i izdaju na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja i Pravilniku o sadržaju i obimu prava na zdravstvenu zaštitu iz obaveznog zdravstvenog osiguranja i o participaciji.

Osumnjičeni F.N. je, kako se sumnja, sa tim receptima podizao lijekove u ljekarnama u Preševu i prodavao ih na Kosovu.

Takođe, sumnja se da je A.M. od siječnja 2016. do srpnja 2018. godine ručno prepravio 5.274 ljekarska recepta na kojima je dopisivao veću količinu lijekova nego što je propisano.

Osumnjičenima F.N. i A.M. je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužiteljstva u Nišu, dok su A.B, R.J. i K.A već privedeni nadležnom tužiteljstvu.