Srbija u ponoć blokirala ulazak kamiona iz Hrvatske

Srbija, Hrvatska zemlja, blokada
Oko 23 sata na granicu je stigao "Lastin" autobus pun policije, te srpski ministar i ravnatelj policije Nebojšta Stefanović i Milorrad Veljković

Ministra unutarnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović je rekao na graničnom prijelazu Batrovci da Hrvatska nije ispunila zahtjeve da otvori granicu i da ekonomskom agresijom nanosi štetu gospodarstvenicima obje zemlje, javljaju beogradski mediji, a prenosi Hrvatski Medijski Servis.

-Srbija je primorana uvesti protumjere. Nismo zadovoljni time, nismo sretni, ali to su mjere kojima štitimo svoju državnost", poručio je Stefanović, kako ga citira "Blic".

"Od ovog trenutka policija Srbije neće dozvoliti ulazak u Srbiju na svim graničnim prelazima nijednom teretnom vozilu s hrvatskom robom, bez obzira na to jesu li se vozila iz Republike Hrvatske ili neke treće zemlje. Odmah počinje primjena. Pored ovoga, vlada odlučuje o drugim potezima", rekao je Stefanović.

Kako javljaju reporteri "Blica" s lica mjesta, kolona kamiona iz Srbije na ulazu u Hrvatsku dugačka je 15 kilometara.

Ministar unutarnjih poslova Hrvatske Ranko Ostojić ponovio je u srijedu da će Hrvatska otvoriti granicu na Bajakovu za kamione iz Srbije kad Srbija prestane usmjeravati izbjeglice samo prema Hrvatskoj, dok je hrvatski premijer Milanović slikovito poručio srpskom kolegi Vučiću "šaraj malo, brate".

Milanović je novinarima kazao i da je u telefonskom razgovoru srpskom premijeru Vučiću ponudio autobuse iz Hrvatske da voze izbjeglice prema Mađarskoj, ali da nije bilo odgovora na tu ponudu.

Visoki dužnosnici EU Federica Mogherini i Johanes Hahn pozvali su Hrvatsku i Srbiju da "stijašaju retoriku" i "konstruktivno riješe problem"/HMS/