Srbija priznala neovisno Kosovo?

kosovo, Srbija, nogomet, kosovo, Srbija, granica, Srbija, kosovo, priznanje, kosovo, srbija albanija, neovisnost kosova, kosovo, ratna odšteta, tužba za genocid, kosovo, vodovodni sustav u Prištini, kosovski Albanci, Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), kosovo, prosvjedi, kosovska oporba, niz incidenata, FIFA, priznali Kosovo , Fadil Vokri, UEFA, kosovo, Kosovo u kvalifikacijama, UEFA, kosovo, Hashim Thaci, telefonski kod,  383, kosovo, Srbija i Kosovo, Haradinaj, Ramuš Haradinaj, Hrvati, Republika Kosovo
Ocjenu o priznanju neovisnosti Kosova zasnivaju na sporazumu o takozvanom zajedničkom upravljanju granicom, postignutom preko vikenda u osmoj rundi pregovora Beograda i Prištine u Bruxellesu, prenosi HINA.

Prema tom sporazumu osigurat će se sloboda kretanja uklanjanjem barikada, a na zajedničkom prijelazu, koje Priština naziva granicom, a Srbija administrativnim prijelazom, zajednički će biti policija, carinici, jedne i druge strane, kao i pripadnici međunarodne misije Euleks. Na takvom prijelazu neće se vijoriti zastave ni jedne ni druge strane i neće biti graničnog kamena.

U priopćenju kosovske vlade kaže se da je primjenom ovoga sporazuma, koji je načinjen prema svim europskim pravilima, Srbija "priznala međudržavnu granicu s Kosovom".

S druge strane i beogradski pregovarač Borko Stefanović i predsjednik Srbije Boris Tadić tvrde da to nije tako, da sporazum "nije idealan", ali da je sukladan s "nacionalnim interesima Srbije", te da nije izašao izvan okvira važećeg Ustava.

Brojni ocjenjuju da je Srbija povukla ovakav potez nadajući se dobivanju statusa kandidata za EU žrtvovanjem Srba sa sjevera Kosova.

Potpredsjednik Koštuničine Demokratske stranke Srbije Slobodan Samardžić, stručnjak međunarodnog prava i čovjek koji je u prošloj vladi bio ministar za Kosovo i Metohiju, izričit je u ocjeni da je ovim sporazumom Srbija priznala neovisno Kosovo.