Srbija poslala Hrvatskoj prosvjednu notu

Armije BiH, tomislav nikolić, srpska radikalna stranka, aktivisti stranke, ratni vojni invalid, zahtjev za pokretanje istrage, Tužiteljstvo BiH, Omer Isović, vlada Srbije, predsjednik vlade Srbije, EU i Srbija, Ruska Federacija, akcija oluja, Srbijansko ministarstvo vanjskih, Hrvatska - Srbija, Srbija, milo đukanović, Crna Gora zemlja, Srbija i Crna Gora, tomislav nikolić, Podgorica, tomislav nikolić, srbijanski predsjednik, Izvanredni parlamentarni izbori, Srbija, EU i Srbija, Hrvatska - Srbija, Aleksandar Vučić, ivica dačić, Sefer Halilović, tomislav nikolić, Aleksandar Vučić, Srbija i Kosovo, Srbija i Kosovo, EU i Srbija, Enver Hoxhaj
Srbijansko ministarstvo vanjskih poslova uručilo je u četvrtak prosvjednu notu hrvatskom veleposlanstvu u Beogradu zbog navodnog govora mržnje protiv Srba prigodom obilježavanja 20. obljetnice oslobodilačke akcije Oluja nakon što je hrvatsko ministarstvo oštro prosvjedovalo zbog paljenja hrvatske zastave u Beogradu i osudilo izjave srbijanskog predsjednika kojima se osuđuje ova hrvatska pobjedonosna akcija.

»Ministarstvo vanjskih poslova Republike Srbije izražava najoštriji prosvjed ministarstvu vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske povodom neprihvatljivih izjava i postupaka prilikom obilježavanja 20. godišnjice vojne akcije Oluja«, kaže srbijansko ministarstvo u priopćenju.

Navodi da su u nazočnosti najviših hrvatskih dužnosnika na obilježavanju Oluje u srijedu u Kninu uzvikivane parole koje predstavljaju »ne samo govor mržnje nego i poziv na linč i uništenje Srba« poput »Ubi, ubi Srbina«, »Za dom spremni« i »Mi Hrvati ne pijemo vina, pijemo krv četnika i Knina« uz isticanje simbola NDH.

Ovoj srbijanskoj noti prethodilo je u četvrtak prosvjed hrvatskog ministarstva vanjskih i europskih poslova u kojem je zatraženo od srbijanske vlade da što prije sankcionira one koji su u srijedu pred hrvatskim veleposlanstvom u Beogradu palili hrvatske zastave, a izjave predsjednika Tomislava Nikolića su ocijenjene »netočnim, uvredljivim, nedopustivim i neodgovornim«.

Optuženi ratni zločinac Vojislav Šešelj i njegovi pristaše zapalili su hrvatsku zastavu u srijedu, na dan kada je u Hrvatskoj obilježena vojna pobjeda u »Oluji«, a danom žalosti u Srbiji odlazak hrvatskih Srba u toj akciji u ljeto 1995.

Hrvatska u prasvjednoj noti kaže kako »izjave predsjednika Srbije Tomislava Nikolića da Hrvatska 'Olujom slavi pobjedu i dan kad je obnovljena država koja je ostala od Pavelića, a bila priznata jedino od Hitlera', smatra u potpunosti netočnim te uvredljivim, nedopustivim i neodgovornim«.

Srbijansko ministarstvo kaže da je ponašanje na obljetnici Oluje suprotno civilizacijskim i europskim vrijednostima i antifašističkoj tradiciji EU-a i kršenje ljudskih i manjinskih prava Srba. »Ovakvi postupci podstiču ponovno ubijanje i progon Srba u Republici Hrvatskoj«, ustvrdilo je u noti uručenoj otpravniku poslova hrvatskog veleposlanstva u Beogradu Ivanu Saboliću.

»Imajući u vidu da ovakve i slične izjave i postupci nanose ozbiljne negativne posledice po ukupne bilateralne odnose, kao i političku stabilnost u regionu, Srbija očekuje da organizatori i počinioci navedenih dela budu kažnjeni shodno zakonima i međunarodnim konvencijama«, zaključuje srbijanska prosvjedna nota.

Hina