Srbija od Švicarske službeno zatražila Orićevo izručenje

naser orić, naser orić, izručenje, švicarska
Srbijansko ministarstvo pravosuđa službeno je od Švicarske zatražilo izručenje bivšeg zapovjednika obrane Srebrenice Nasera Orića, koji se nalazi u ekstradicijskom pritvoru nakon što je uhićen 10. lipnja u Bernu temeljem srbijanske tjeralice zbog optužbi za ratne zločine, izvjestila je u nedjelju Radio-televizija srbije (RTS).

Srbijansko je pravosuđe uputilo zahtjev za izručenje Orića na temelju optužbi za koje ga tereti državno odvjetništvo za ratne zločine, nakon što je iz Berna poručio da »u Srbiju živ neće«.

»Državljanin sam BiH i kao takav ne bježim od tijela gonjenja države koja ima svoja pravosudna tijela koja me mogu goniti. Ne bježim od toga da mi Haag ponovo sudi, a ne bježim ni od toga da mi sudi Švicarska, ako želi. Ali odavde živ u Srbiju neću«, objavili su sarajevski mediji Orićevu poruku koju je prenio gradonačelnik Srebrenice Ćamil Duraković nakon posjeta Oriću u švicarskom pritvoru.

Srbijansko državno odvjetništvo raspisalo je međunarodne tjeralice za ratnim zapovjednicima obrane Srebrenice Naserom Orićem i Hakijom Meholjićem u veljači 2014. godine zbog sumnje da su počinili ratni zločin nad srpskim civlima u Srebrenici 1992. godine u selu Zalazje u Donjim Potočarima. Orića i još četiri osobe tereti se da su tom prilikom ubili devetero civila srpske nacionalnosti.

Osim za Orićem i Meholjićem, Srbija je međunarodnu tjeralicu raspisana je za još trojicom Bošnjaka.

Predsjednik srbijanske vlade Aleksandar Vučić nedavno je poručio da Srbija ne smije odustati od zahtjeva za izručenjem Orića.

Orića je na Haaškom sudu proglašen nevinim nakon što je u prvostupanjskoj presudi bio osuđen na dvije godine zatvora za neizravnu odgovornost za smrt sedam i mučenje 11 srpskih zarobljenika.

Hina